Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus

Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus
D: Nicole Kidman, Robert Downey, Ty Burrell, Jane Alexander
R: Steven Shainberg
Theatrical Release:Nov 10, 2006
Box Office: $148,913
Durată: 2 h 2 min
Gen: Dramă
Share

Proverbul, o poză face cât o mie de cuvinte, se potriveşte perfect cu acest portret imaginar al celei care a revoluţionat arta fotografică în a doua jumate a secolului 20 . Din paleta largă a artelor, cea fotografică are ceva special pentru că surprinde adevăruri ce nu pot fi rostite prin cuvinte sau redă frumuseţe pe care cuvinetele nu ar putea să o descrie suficient de bine. Cu toate acestea Diane Arbus a adus altceva acestei arte, ea insistând prin capturi alb negru asupra unor oameni marginalizaţi datorită unor defecte fizice sau datorită orientării sexuale ( pitici, travestiţi, nudişti, oameni cu defecte genetice… ). Ea a fost cea care a văzut frumuseţe acolo unde alţii vedeau hidoşenie.

Filmul lui Steven Shaimber este un tribut adus acestei artiste pentru a ilustra mult mai bine frumuseţea sufletească pe care deseori cei mai puţini frumoşi o au chiar mai mult faţă de cei obişnuiţi. Pe scurt filmul ne prezintă o poveste imaginară despre modul cum Diane a devenit dintr-o simplă asistentă de soţ celebru o artistă ce surprinde frumuseţea şi acolo unde alţii nu au curajul să o vadă. Sătulă să se simtă inferioară, Diane primeşte într-o seară darul iubirii şi al prieteniei din partea unui vecin misterios care tocmai se mutase deasupra ei. Tentată de aerul misterios al acestuia, Diane îi face o vizită pentru a-şi da seama că Lionel ( Robert Downey Jr.) vecinul ei, suferă de o boală rară care îi acoperă piela cu păr care creşte extrem de repede. Asemănător cu Chewbacca, Lionel o duce pe Diane într-o altă lume în care frumuseţea nu este definită prin standardele clasice. Treptat Diane ajunge să-şi ignore familia pentru că se îndrăgosteşte de lumea lui Lionel dar şi de acesta. Sfârşitul deşi trist dă naştere la o artistă care va râmâne mereu un exemplu pentru toată lumea.

Deşi este un pic plictisitor datorită faptului că evoluţia firului epic este înceată, acest portert imaginar trebuie să fie un film pe care orice iubitor de artă trebuie să-l vadă şi să-l aprecieze. Nikole Kidman şi Robert Downey Jr. fac roluri destul de bune, ambii interpretând cu lejeritate două personaje care se desprind de lumea de zi cu zi pentru a evada într-o altă lume.

Notă: 8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *