Fritt Vilt – guest post by Luka Escu

Guest postLuka

Fritt Vilt
D: Ingrid Bolsø Berdal, Viktoria Winge
R: Roar Uthaug
Release: Octombrie 2006
Durată: 1h 37 min
Gen: Horror

Vă amintiţi de Shining? De izolarea, neputinţa cat şi terifiantul pe care Kubrick le-a redat atât de bine? Cât şi de disperarea de care personajele lui Kubric dau dovadă, în tentativa de a-şi afla mijloace de protecţie.  Dar de Friday the 13Th al lui Sean S. Cunningham? In Crystal Lake Camp, un criminal calm induce teama şi măcelareşte fără nici o mila, cât nici noima,  adolescenţi surprinşi în ipostaze firebinţi. Două filme monstru aparute la începutul anilor 80, ce par teme de inspiraţie pentru Roar Uthaug, regizorul lui Fritt Vilt(http://www.imdb.com/video/imdb/vi1189609753/).

Cunoscut şi drept Cold Prey filmul a fost lansat în 2006 şi s-a bucurat de un succes neaşteptat în Norvegia.  Fritt Vilt e per total un film bun, chiar dacă subiectul ales e destul de tipic pentru un horror, aş putea spune chiar uzat. Cinci prieteni plecaţi într-o drumeţie (snowboarding) într-o zona pustie de munte, ajung intr-o situaţie mai mult decat periculoasă când unul dintre ei se accidenteaza şi ei se văd nevoiţi să se oprească într-un hotel părăsit. Unul câte unul sunt căsăpiţi (ca nu pot spune altfel) de către un necunoscut, pe care nu prea ştim de unde să il luăm.

Fritt Vilt te ţine in priză: acţiunea nu stă pe loc, scenele nu sunt lente şi nici întunecate, personajele nu disperă, nici nu se opresc să plângă de teama ori să-şi plângă de milă, ci acţioneaza.  De asemenea criminalul nu este o umbră fantomatica, nu este imbatabil şi nici invicibil.  Interesantă e alegerea feminină a personajului ce intra în lupta cu agresorul: o tânără femeie care nu este nici toanta şi nici tâtoasă cum se întamplă deseori în filmele de gen şi – culmea! – nu este nici împiedicată. Femeia luptă credibil, urăşte din toţi rărunchii şi cât se poate de clar vrea sa supravieţuiască, nu neaparat să invingă.

Fritt Vilt nu te înspaimată cât te incita, totul se întamplă cu naturaleţe, nu există exagerări deranjante (cu toate că însăşi abordarea unui subiect perimat este o exagerare).

Nota mea este de 8 din 10.

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Fritt Vilt - guest post by Luka Escu, 10.0 out of 10 based on 1 rating
4 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *