Four Lions

Four Lions

D: Kayvan Novak, Nigel Lindsay
R: Christopher Morris
In Theaters: Nov 5, 2010
Durată: 1 hr. 42 min.
Gen: Comedie, Dramă

Într-o lume în care dacă faci o caricatură cu profetul Mahomed îţi rişti siguranţa personală la modul cel mai serios, te gândeşti cum să-l caracterizezi pe Christopher Morris, un regizor britanic care a luat peste picior fundamentalismul islamic şi ideea de celulă teroristă care se trezeşte la viaţă din amorţeala îndelungată. Probabil caracterizarea se potriveşte cu sintagma „curaj nebun” sau „normalitate firească”, dar parcă a doua s-ar potrivi mai bine.

Four Lions este o comedie în stil britanic care ne prezintă activitatea teroristă a unor fundamentalişti islamici care vor să formeze o celulă teroristă. Problema e că niciunul dintre ei nu prea ştie ce înseamnă să fi terorist, iar inteligenţa şi pregătirea militară nu prea îi ajută. Ca să ne dăm seama cât de inteligenţi şi cât de bine pregătiţi sunt aceşti mujahedini adormiţi este suficent să amintim scena cu hip hop-ul sau cadrele în care aceştia înghit câteva sim-uri ca trupele de spionaj să nu-i poată depista (am râs copios la această fază). Obsedaţi la modul stupid de acest război împotriva necredincioşilor doi dintre aceşti terorişti în devenire merg la o tabără de iniţiere, dar din păcate pentru ei se întorc cu coada între picioare deoarece doar antitalentul a ieşit în evidenţă. Convinşi totuşi că rolul lor în lume va fi îndeplinit doar dacă se aruncă în aer, băieţii noştri se decid să meargă până la capăt cu planul lor.  Scenele de pregătire a bombelor, modul în care aceştia le ascund şi le testează accidental sunt de-a dreptul hilare iar targeturile lor – internetul, moschea şi un fast food plin cu arabi – sunt direct proporţionale cu inteligenţa lor.

Oricât de comic ar fi acest film, mesajul este totuşi dur. Orice cretin poate deveni terorist şi poate ucide oameni nevinovaţi mai ales că poate fi manipulat foarte uşor. Un film comic, ironic dar dramatic spre sfârşit. Un film care ne arată o altă faţă a terorismului.

Film recomandat de Richie(recenzia aici)

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *