Following

Following
D: Jeremy Theobald, Alex Haw
R: Christopher Nolan
In Theaters: April 3 , 1999
Durată: 1 hr. 11 min.
Gen: Dramă, Mister

După ce l-am elogiat pe Nolan la începutul recenzii pentru filmul Inception, m-am gândit că trebuie să văd şi primul proiect al regizorului, când acesta era un cvasi debutant care încerca să-şi imprime un stil. Following e un film scurt, filmat alb negru cu o distribuţie anonimă care ne prezintă povestea unui scriitor care în lipsa inspiraţie se decide să urmărească persoane aleatoriu fără nicun gând obsesiv, sexual sau de altă natură periculoasă.

Jocul aparent simplu care are câteva reguli (1. Odată ce ai aflat unde locuieşte persoana urmărită renunţă. 2. Alege mereu la întâmplare. Dacă acest lucru nu se întâmplă atunci problemele încep să apară) se întoarce împotriva scriitorului, când un hoţ pe nume Cobb (numele asta e predestiant la Nolan) îl observă şi îl ia cu el într-o spargere. După această experienţă ciudată, Cobb îi propune scriitorului să-şi aleagă o ţintă pe care să o urmărească o vreme ca apoi să-i pătrundă în casă, unde cei doi îşi vor crea o imagine despre persoana jefuită în funcţie de lucrurile pe care le posedă. Treptat tânărului scriitor începe să-i placă voyerismul, dar la un moment dat dezvoltă o obsesie faţă de una din victimele sale pe care o abordează manierat într-un bar. Relaţia celor doi evoluează dar aceasta îi cere acestuia să-l jefuiască pe fostul iubit pentru că acesta avea câteva fotografii compromiţătoare. Părăsit de Cobb, scriitorul va trebui să jefuiască singur o locaţie periculoasă.

Nu am descris cu foarte multe detalii plotul şi punctul culminat al acestui film pentru a nu vă strica surpriza uriaşă pe care o veţi avea la final. De precizat ar mai modalitatea ingenioasă prin care Nolan construieşte povestea (amestecă iarăşi cadrele pentru a crea un mic labirint) şi modul prin care acesta îşi aruncă personajul principal în gura lupului. Interpretările sunt obişnuite, în evidenţă ieşind doar Alex Haw în rolul lui Cobb iar coloană sonoră este aproape inexistentă. Cu toate acestea Following este un thriller captivant cu un final pe care nu îl bănuieşti, un film de debut prin care Nolan demonstrează că are talent şi o inclinaţie spre analiza psihologiei umane.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *