Flipped

Flipped
D: Madeline Caroll, Rebbeca de Mornay
R: Rob Reiner
In Theaters:6 Aug, 2010
US Box Office $1.8M
Durată: 1 hr. 30 min.
Gen: Romance, Comedie

Într-o lume în care romantismul se măsoară prin grosimea portoflelului, calitatea şi mărimea silicionului şi prin “originalitatea” ideilor preluate din filme sau de la ştiri, Flipped ne oferă ceva cu totul diferit. Romantisumul pe care îl găsim aici face apel la anii 50-60 şi se reîntoarce la începuturi. Şi nu orice începuturi ci acel început când pentru prima dată un băiat observă o fată. Timid şi ascuns mai mult după fusta protectoare a mamei, băiatul priveşte apropierea fetei de lume sa ca o ameninţare, o ameninţare care trebuie anulată prin evitarea oricărei confruntări directe. Lucrurile nu se schimbă mult nici peste câţiva ani când cei doi ajung pe la vârsta de 13-14 ani. Speriat în continuare de atenţia fetei, băiatul face orice să o evite sau să o determine să-şi îndrepte atenţia spre altcineva. Acest lucru nu este greu de făcut dar la un moment dat în mintea ocupată cu evitarea confruntărilor directe se naşte un anume sentiment. Un sentiment minunat care nu dispare nici dacă încerci din răsputeri să-ţi spui că nu există, un sentiment care îţi modifică lumea şi care te face să te simţi minunat doar atunci când şti că ea este lângă tine.

Un astfel de scenariu regăsim şi în Flipped, un film simplu care vorbeşte despre apariţia primelor sentimente de iubire încă de la cele mai fragede vârste. Cu o regie semnată de Rob Reiner, pe care l-am lăudat pentru geniala comedie romantică When Harry met Sally, Filipped este cu adevărat inovativ pentru că prezintă două opinii diferite despre evenimentele cotidiene din viaţa de zi cu zi a doi copii. Pentru Bryce totul se reduce la ignorarea Jullianei pentru că încă de mic a fost speriat de atitudinea prea drăgăstoasă a acesteia. Această atitudine îl va transofrma deseori în bădăran iar când sentimentele pentru Juli se vor naşte, atitudinea ei faţă de acesta este uşor explicabilă. De cealaltă parte versiunea lui Juli este mult mai sentimentalismă, mai romantică faţă de orice moment minunat din viaţa de zi cu zi a unui orăşel mic. În interiorul său ea se luptă pentru a-şi ascunde sentimentele faţă de cel care îi era sortit să-i ofere primul sărut pentru că acesta a greşit de prea multe ori.

Deşi nu beneficiază de prezenţa unor nume mari, Flipped are câteva personaje extrem de bine conturate. Pe lângă persoanjele centrale, Bryce şi Julie se remarcă Chet bunicul lui Bryce şi Steven (tatăl lui Bryce), un tată care are doar un înveliş exterior plăcut pentru că în interior este doar un bărbat neîmplinit care este prea fundul pentru a realiza frumuseţea lumii şi a oamenilor care-l înconjoară.

Prestaţia distribuţiei poate fi catalogat cu „bine”, pentru că majoritatea au reuşit să intre perfect în pielea persoanjelor create. Din toţi aceştia prestaţia tinerei Madeline Carroll, în rolul Jullianei se remarcă cel mai uşor. Lejeritatea cu care aceast interpreteză o fată care învaţă ce este iubirea, ce este familia şi ce înseamnă să fi trădat este incredibilă iar acest lucru mă face să cred că poate, o nouă stea de cinema va putea înflori peste câţiva ani.

Prin Flipped Rob Reiner a demonstrat că romantisumul nu a murit, a demonstrat că primele sentimente sunt extrem de frumoase iar amintirea lor poate rămâne mereu vie. La fel ca apusul privit din bătrânul sicamor amintirile despre primele sentimete sunt minunate, sunt de neuitat, ca un peisaj privit în ansamblu pentru tot ce are frumos. Un film minunat, un film pentru publicul care încă mai cred în romantism.

Notă:9,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *