Flight

FlightFlight

R: Robert Zemeckis
D: Actori: Denzel Washington, Nadine Velazquez, Don Cheadle, Kelly Reilly, John Goodman
Gen: Drama
Durata: 138 minute

Denzel Washington e genul de actor care conduce un film de la un capăt la altul fără a avea nevoie de ajutor. A mai îmbătrânit puțin, a mai lăsat de-o parte filme de acțiune(gen Man on Fire, Déjà vu, Training Day) dar asta nu înseamnă că s-a plictisit de actorie. Face ceea ce-i place și o face atât de bine încât mai primește o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Pentru Flight, unde Denzel joacă rolul unui pilot dependent de alcool și alte droguri mititele care reușete să aterizeze un avion cu puține chestii funcționale, merita mai mult dar istoria îl va invinge. Chiar și așa, Denzel merită felicitat pentru că în Flight reușeste să transmită un curaj incredibil, o luciditate perfectă atunci când avionul cu zeci de pasageri la bord începe să nu mai răspundă la nicio comandă și apoi fără nici un fel de reținere ne arată demonii unui dependent, unui individ la fel ca noi cei de zi cu zi care nu poate rezista tentației intinsă de alcool.

Probabil fără Deznel, Flight ar fi fost doar un alt film, o altă dramă, dar așa filmul lui Robert Zemeckis(Cast Away), primește ceva mai mult. Devine o dramă perfectă care te face să stai cu sufletul la gură atunci când avionul începe să se prăbușească. Acele momente îți taie respirație, te fac să râmâi nemișcat până când totul se termină. Respiri ușurat dar încă te gândești că așa ceva se întămplă și că doar unii sunt cu adevărat norocoși. Din fericire Flight nu e povestea eroului salvator. E povestea eroului transformat apoi în vinovat. E cel care trebuie să plătescă pentru că unele vieți s-au pierdut, deși multe altele au fost salvat. E umanizarea eroului, decăderea lui și transformarea. Alcoolul e principalul element care schimbă situația și-l face pe Whip Whitaker să fugă de lume, să-și înfrunte demonii și să lupte fără success cu ei. Treptat Zemeckis ne prezintă viața omului, nu a pilotului, nu a eroului. Viața celui care zi de zi trăiește cu gândul că și-a ratat prima căsătorie, că singurul fiu nu prea vrea să aibă de-a face cu el, că nu poate face mai nimic fără câteva pahare de tărie. Cu toate acestea reușește să se prezinte ca un om impecabil. Din păcate dependența îl schimbă și chiar dacă nu-I afectează talentul unic, acuzele tot apar. Eroul riscă pușcărie, riscă să fie acuzat de omor prin imprudență, riscă să piardă totul deși nu are mult. Drumul lui Whitaker spre recunoașterea problemei e lung și chiar în momentele cruciale ale vieții sale, cu ajutorul unor prieteni tot încearcă să înșele aparențele. Încearcă pentru că a făcut asta toată viața și doar cei apropiați știu cu cine au de-a face.

flight_2012-3-600x337

Ce mi-a plăcut mie la Flight pe lângă prestația lui Denzel Washington e măiestria cu care Zemeckis pregătește scena prăbușirii. Și mai frumos e că înainte de zbor, Zemeckis îl arată pe Whip cum bea și prizează nici cocaină, ca apoi să controleze cu măestrie un avion printr-o furtună oribilă. E momentul în care Whip se ridică deasupra și confirmă că telentul nu e afectat de câteva pahare și o linie. Defectarea avionului și aterizarea forțată, e ca un test, un moment apărut în viața lui pentru a-l determina să arate cu adevărat cine este căpitanul cu adevărat. Important e că de la bun început știm că tot ce se întâmplă în avion nu se datorează lui și că nimeni n-ar fi putut face același lucru ca și el.

FLIGHT

Flight nu e un film despre avioane, teroriști ai aerului sau despre cum orice idiot aterizează un uriaș coșciug de metal. E un film despre viața unui om dependent de alcool. O viață privită dinafară, fără o dramtizare excesivă. Minusurile filmului nu sunt mari, acestea regăsindu-se în aceasăt privire de dianfară a dramei personale și o enervantă și exagerată introducere a tentației atunci când poate nu mai era cazul. În rest numai de bine, așă că mergeți la Filight pentru că aveți ce vedea.

Notă:8,5/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Flight, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Tags:
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *