Final Destination 5

Final Destination 5
D: Nicholas D’Agosto, Miles Fisher
R: Eric Heisserer
Release: 12 August 2011
US Box Office: $ 42,6M
Durată: 1 h 25 min.
Gen: Horror

Franciza cu moartea este scoasă de la naftalină anul acesta, i se adaugă nişte efecte 3D, o distribuţie tânără şi o serie de scene mortale pline de imaginaţie şi umor. Succesul de box Office e bunicel, fanii francizei sunt mulţumiţi, iar cei care s-au uitat la film doar pentru că nu au avut nimic altceva de făcut au observat o doamnă cu coasă extreme de inventivă şi un actoraş care-l imită prost, dar îl imită pas cu pas pe Tom Cruise din Jerry Maguire, până când o ia razna şi se transformă într-un psycho killer şi mai tipizat.

Debutul filmului îţi bate apropo-uri cu nişte copaci dintr-un tir, apoi te plimbă de colo-colo pe un pod amintindu-ţi de Mothman Prophecis, iar apoi un flashforward şi un accident incredibil se întâmplă. Evident cei care scapă se consideră norocoşi, dar în scurt doamna cu coasa, mai supărată şi mai sarcastică ca niciodată intră în joc pentru a-i elimina violent pe cei care au reuşit să o păcălească într-o primă fază. Când un personaj vechi şi ciudat îşi face apariţia, eşti aproape sigur că trecutul va fi dezgropat, că poveştile anterioare o să fie comemorate, dar conexiunile cu trecutul glorios sunt amânate până spre final, când ceea ce părea un sequel se transformă într-un prequel veritabil.

Efectele vizuale sunt spectaculoase, sângele țâșnește din toate venele, iar corpul uman se frânge mai uşor ca coaja unui ou. Scenele sunt gore, dar plauzibilitatea lipseşte cu desăvârşire. Prima victimă se transformă într-un covrig uman după o căzătura la antrenamente, a doua îşi pierde capul după ce o statuie cu Buda pica de la cel mult 2 m înălţime, iar a treia este orbită de un laser, apoi tăiată şi azvârlită pe fereastră, ca şi cum ar fi fost o bilă într-un joc de pinball. Restul victimelor sunt personaje mai importante, așa că moartea vine când nu te aştepţi iar accidentele au şi mai mult umor presărat cu un strop de prostie.


Distribuţia e necunoscută, e anonimă dar Miles Fisher se chinuie din răsputeri pe tot parcursul filmului să fie un fel de Tom Cruise. Dintre toţi singurul actor mai cunoscut e Tony Tods(CandyMan), în rolul unui legist ciudat, fin cunoscător al morţii.

Final Destination 5 porneşte spre infern pe apele Styx-ului, dar nu plăteşte vamă şi de aceea experienţa e mai traumatizantă. Ingeniozitatea scenelor nu e foarte ridicată iar de plauzibilitate nu poate fi vorba. Parcă totuşi prima pare a avut alt gust, altă imaginaţie, chiar dacă efectele nu au fost la fel de spectaculoase ca aici.

Notă:4,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Final Destination 5, 10.0 out of 10 based on 1 rating
4 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *