Fast Five

Fast five- adrenalină şi testosteron cu Vin Diesel şi The Rock.
D: Vin Diesel, Paul Walker, The Rock
R: Justin Lin
Release: 29 Aprilie 2011
US Box Office: $139,8 M
Durată: 2h 10 min.
Gen: Acţiune

Acum câţiva ani buni (cred că prin 2001), Paul Walker şi Vin Diesel inaugurau moda maşinilor tunate, moda celebrelor liniuţe şi a curselor ilegale de maşini. De atunci parcă lucrurile sau mai domolit dar după acest nou impuls reuşit străzile o să fie din nou pline de puşti teribili dornici să demonstreze că şi ei pot conduce o maşină ca celebrul personaj Torreto, interpretat de Vin Diesel.

Fără un dialog serios şi profund, fără interpretare de calitate dar cu picături de adrenalină dese, Fast Five e un film de acţiune, un film plin de testosteron cu peisaje şi maşini exotice găzduite de celebrul Rio. Aici pe străzile unui oraş antitetic – frumuseţea exotică a unei părţi în antiteză cu sărăcia cruntă şi violentă a cartierelor mărginaşe – Torreto, Brian şi Mia se retrag după aventurile de pe tărâmul natal. Ca să poată trăi oamenii trebuie să muncească, aşa că printr-un plan inspirat din filmele western, echipa vedetă jefuieşte dintr-un tren aflat în mişcare nişte maşinuţe desprinse dintr-un catalog. Povestea se complică când într-o maşină furată Torreto descoperă un cip al unui domn Reyes, cel mai mare mafiot din Brazilia. Dornic să-şi recupereze proprietatea, Reyes porneşte pe urmele lor, dar nici băieţii nu stau cu mâinile în sân. Reunind o echipă ce sigur îţi va aduce aminte de Ocean’s Eleven sau Twelve (prin diversitatea personajelor, complexitatea planului, prezenţa uneori a umorului şi a ridicolului), Torreto şi Brian se iau la trântă cu o armată de poliţişti corupţi dar şi cu o echipă special venită din america, condusă Hobbs(Dwayne Johnson) un personaj greu care fără barbă ar fi putu juca cel puţin la fel de bine rolul lui Vin Diesel.

Dacă lăsăm la o parte dialogul, interpretarea şi unele scene mult prea încărcate de spectaculozitate specifică Hollywood-ului (cea cu seiful uriaş tras de două maşini care face praf jumătate din oraş), Fast Five este poate cea mai bună continuare a francizei. Acest lucru se datorează unei rivalităţi pe două fronturi, unei echipe talentate cu ideii năstruşnice, unei liniuţe cu patru maşini de poliţie şi mai ales unei atitudini de „bad boy”, trăsătură definitorie atât pentru personajul lui Diesel cât mai ales pentru cel a lui Dwayne Johnson.

A cincea partea francizei e un film cu personaje negative şi personaje pozitive. Cele pozitive jefuiesc, se ascund de lege şi îi conving pe alţi purtători de albastru să încalce legea, iar cele negative fac trafic de droguri sau urmăresc fugari. Pe lângă această dihotomie şi pe lângă urmăririle plin de spectaculozitate, filmul te mai distrează şi prin confruntarea dinte cei doi actori raşi în cap, ce poate fi caracterizată ironic prin fraze de genul „doi chei se trag de păr iar apoi beau o bere împreună”.

Fast Five e un film concentrat pe efecte speciale, pe acţiune, pe împuşcături şi urmăriri iar aceste lucruri sigur vor fi pe placul iubitorilor de adrenalină. Din fericire sau nu finalul nu aduce şi sfârşitul francizei pentru că producătorii ne-au pregătit o mică surpriză şi reîntoarcerea unui personaj care de data aceasta a lipsit.

Notă:7/10

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *