Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016) – simplu și magic

RECENZIE FANTASTIC BEASTSFantastic Beasts and Where to Find Them (2016) – simplu și magic

La invitația celor de la Freeman Entertainment am văzut ieri probabil cel mai așteptat film de fanii arhicunoscutului vrăjitor ficțional Harry Potter. Este vorba de Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016), la regia căruia se află David Yates (Harry Potter and the Order of the Phoenix, Harry Potter and the Half-Blood Prince, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 și Part 2), un om obișnuit cu universul vrăjitorilor și care a făcut o treabă foarte bună în cadrul seriei menționate. Dar cea mai frumoasă surpriză, vine așa cum era de așteptat, la scenariu. Se pare că de această dată J.K Rowling însăși a luat rolul de scenarist complet, fapt ce nu poate decât să ne bucure, pentru că avem o oarecare garanție că povestea va respecta cât mai mult cartea și va ajunge la esență, fără a ne plictisi prea mult.

Cum arată acest univers plin de magie de această dată? În primul rând, acțiunea nu mai are loc în Marea Britanie, de data aceasta, personajul nostru principal Newt Scamanader (Eddie Redmayne) este un vrăjitor englez care abia a sosit în New York cu o valiză foarte specială. Se pare că Newt este un mare iubitor al animalelor fantastice, pe care adesea le caută, le salvează și are grijă de ele ținându-le în interiorul valizei sale magice. Câteva incidente amuzante cu niște animăluțe și no-magul (așa sunt numiți în America cei care nu au puteri magice) Jacob Kowalski (Dan Fogler), îi atrag atenția Porpentinei Goldstein (Katherine Waterston), care deși nu mai avea autoritatea necesară, decide să îi țină sub supraveghere și la un moment dat chiar îi predă ministerului magiei american (MACUSA). Însă incidentele tot mai grave care se întâmplă par a nu avea deloc legătură cu ceea ce ascundea Newt în valiza sa.

Deși puțin mai greu la început, imersiunea totală cu universul lui Rowling se produce și aici, și este cel mai important atribut al filmului. Fantastic Beasts reprezintă o evadare de două ore, relaxantă ca o vacanță, din monotonia lumii reale. Din nou o lăsăm pe Rowling să ne farmece cu vrăji sclipitoare care țâșnesc din baghete, cu lumi care pot exista în interiorul unei valize și organizații de vrăjitori, dar și cu o grămadă de creaturi colorate, unele mai mici, altele imense, dar toate cu puteri incredibile.

Un mare ajutor în această contopire cu imaginația autoarei britanice este însuși Newk, un personaj care pare a fi văzut drept „ghidul” nostru în acest film. Scamander, ajutat evident de perfecta interpretare a lui Redmayne, este un tip pur și simplu simpatic. Cu o iubire sinceră față de animalele de care ar grijă, puțin ciudat, dar capabil, puțin misterios, dar foarte prietenos, el ne poartă prin această lume a organizațiilor de vrăjitori americani și regulile stricte ale acestora.

De remarcat, pe tot parcursul acestei „călătorii”, este echilibrul între dramă, comedie și acțiune. Fantastic Beasts este plin de faze comice, de la comportamentul lui Newk față de unele animale pe care le îngrijește, la Kowalski, grăsuțul care se îndrăgostește iremediabil de Queenie (Alison Sudol), sora lui Goldstein. Aceste mici licăriri ale unor viitoare relații romantice sunt dozate adecvat și se întrepătrund aproape perfect cu tristețea și misterul care predomină în mai multe momente din film.

fantastic-beasts-and-where-to-find-them

Spun tristețe, deoarece la fel cum ne-a obișnuit în Harry Potter, Rowling construiește și aici câteva secvențe cu o puternică încărcătură emoțională. Este vorba în principal, de creaturile denumite Obscurials, a căror apariție este una tragică. Obscurus este asemenea unei esențe, o forță care se manifestă sub forma unui praf negru incontrolabil și care apare în special în cazul copiilor care se nasc cu puteri magice pe care le reprimă sau sunt forțați să și le reprime. Adesea această ascundere forțată a puterilor face ca obscursul să își ucidă gazda.

Căutarea acestei periculoase creaturi, descoperirea sa și rezolvarea situației sunt învăluite în scene de acțiune crescândă,care culminează cu final revelatoriu și puțin amar. Cu toate acestea, se simte faptul că lucrurile au fost plănuite să nu îți lase acel sentiment de încheiere completă, fapt ce nu poate fi blamat, având în vedere că sunt în plan încă cinci filme cu eroii și antagonistul acestei povești.

Filmul intră în cinematografele din țara noastră începând cu 18 noiembrie, iar recomandarea mea este să îl vedeți, în special dacă sunteți fani ai seriei Harry Potter. Fantastic Beasts and Where to Find Them este un film care relaxează și înveselește, cu siguranță una dintre cele mai satisfăcătoare producții din acest an, care are puterea de a trece dincolo de vârstă, experienţă și cunoștințele despre lumea vrăjitorilor imaginată de Rowling și de a ajunge direct în inima spectatorului.

NOTA: 7.5

Articol scris de Andrei Geornoiu – https://andrewgfilms.wordpress.com/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016) – simplu și magic, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *