Falling Down

Falling Down
D: Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey
R: Joel Schumacher
Theatrical Release: Feb 26, 1993
Durată: 1 hr. 52 min.
Gen: Acţiune, dramă

În regia lui Joel Schumacher cunoscut pentru câteva thrillere remarcabile ( Tigerland, 8 mm, PhoneBooth ), Falling Down este un film care prezintă punctual majoritatea defectelor societăţii contemporane americane. Găştile de cartier, preţurile exagerate, străinii care locuiesc în America şi care nu vorbesc bine engleză, aglomeraţia şi nervozitatea din trafic, publicitatea execesivă şi înşelătoare, sunt problemele de zi cu zi ale societăţii americane pe care toţi le observă dar le ignoră în spernaţa că nu vor trebui să se confrunte cu ele.

Sătul de toate eşecurile şi de această intoxicaţie superficială a societăţii, William ( Michael Douglas ) devine un vigillante care vrea să repare toate defectele. Această prăbuşire în lumea nepăsării, îl aruncă într-o serie de confruntări din care ieşe cu bine datorită temperamentului său mai violent şi care nu suportă să fie călcat în picioare. Interesant este modul în care confruntările verbale, apoi corporale îl ajută pe William să se înarmeze cu o bâtă apoi cu o serie de arme automate şi semiautomate.

Rând pe rând William se confruntă cu un vânzător coreean care nu vorbeşte bine engleza dar care practică o politică de preţuri exagerată. Apoi o gaşcă de cartier încearcă să-l jefuiască dar tupeul şi curajul îl transformă rapid pe William din victimă în agresor. Înarmat cu armele găştii, William se prăbuşeşte aproape de tot când un fast food refuzuă să-i servească micul dejun pentru că a întîrziat cu 3 minute peste limita de timp. Momentul de reîntoarcere la normalitate nu mai este posibil iar când William realizează acest lucru nimic nu îl mai împiedică să-şi realizeze planul.
Nu ştiu dacă prăbuşirea lui William şi reacţiile sale sunt fireşti dar cel puţin personajul reprezintă tipologia tuturor celor care sunt nemulţumiţi de o societate imperfectă în care prea multă libertate este înţeleasă greşit dar care găsesc tăria de a reacţiona.

Michael Douglas face unul dintre cele mai bune roluri ale sale de la Wall Street încoace iar Robert Duvall în rolul poliţistului care de ziua retargerii se decide să-l urmărească, demostrează încă o dată că este unul dintre marii actori ai vechii generaţii. Recomand filmul Falling Down tuturor celor care apreciază o interpretare actoricească deosebită şi celor care sunt sătuli de o lumea invadată de mediocritate şi bădărănism.

Notă: 8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *