Extremely Loud & Incredibly Close

Extremely Loud & Incredibly Close
D: Tom Hanks, Thomas Horn, Sandra Bullock
R: Stephen Daldry
Release: 20 ianuarie 2012
US Box Office: $ 31,7 M
Durată: 2 h 09 min.
Gen: Dramă

Extremely Loud & Incredibly Close e o bucăţică dintr-un întreg istoric petrecut în data de 9 septembrie 2001. Fără să insiste foarte mult pe ceea ce s-a întâmplat atunci, filmul lui Stephen Daldry (cunoscut pentru The Hours, The Reader şi Billy Elliot) se concentrează pe drama individuală a lui Oskar Schell un băieţel de 9 ani, extrem de deştept pentru vârsta lui, care şi-a pierdut tatăl în tragicele evenimente de la WTC. Pentru Oskar lumea lui se învârtea în jurul tatălui, acesta fiind ca un soare pentru el. După deces, lumea lui Oskar se schimbă, devine mai întunecată, mai dureroasă pentru că ascunde şi unele secrete pe care nici un om matur nu le-ar putea îndura singur. Extremely Loud & Incredibly Close a primit o nominalizare bine meritată la premiile Oscar de anul acest pentru cel mai bun film şi înainte de a continua cu recenzia, precizez că filmul are la bază romanul lui Jonathan Safran Foer: “Extrem de tare si incredibil de aproape”, o poveste impresionantă despre dramă şi vindecare psihică şi emoțională.

Până ca băiatul de 9 ani să înceapă o aventură emoţionantă, Stephen Daldry insistă să contureze strânsa relaţie dintre acesta şi tatăl său, interpretat de Tom Hanks. Bazată pe iubire, curiozitate, provocare, curaj şi mister, relaţia dintre cei doi pare unică, în timp ce mama băiatului are un rol redus, un rol de observator. Odată cu tragedia familia Schell se schimbă, devine apatică până când într-o zi Oskar găseşte o cheie ciudată şi un plic cu numele Black. Din acest moment începe o aventură unică, o aventură prin care băiatul de 9 ani încearcă să-i găsească pe toţi cu numele Black din New York, să descopere unde se potriveşte cheia şi ce mesaj i-a lăsat tatăl său. Cei pe care-i vizitează completează povestea tristă şi conturează o lume cu oameni buni, înţelegători. Imaginea acestor străini e înşelătoare sugerând un sentiment de compasiune incredibil, dar spre final vom descoperi de ce aceşti străini au fost atât de amabili cu un băieţel care-i agasează cu întrebări şi cu o poveste tristă. Aventura lui Oskar capătă o altă dimensiune când un străin, un bătrân fără voce interpretat de Max von Sydow se apropie de băiat. Cei doi se cunosc în casa bunicii, unde bătrânul locuieşte cu chirie şi se apropie unul de celălalt. În scurt timp în ochii bătrânului se citeşte durerea, greşelile trecutului şi Oskar descoperă în privirea acestuia un bunic pe care nu l-a cunoscut niciodată.


Interpretarea oferită de Sydow este mai mult decât convingătoare. Durerea sufletească se vede în ochii bătrânului şi tot ce face e de-a dreptul impresionat. Povestea acestui personaj e scurtă şi poate de aceea Max von Sydow n-a putut să-l învingă pe Plummer la premiile Oscar. Pe lângă von Sydow se mai remarcă şi Viola Davies cu un rol scurt, un rol convingător în prima apariţie. Deşi scurtă Viola convinge în rolul unei femei triste care şi-a pierdut căsnicia datorită neînțelegerilor. Deşi von Sydow a primit o nominalizare la Oscar, adevăratul star la filmului este Thomas Horn. Acesta se află în centrul atenţiei de la un capăt la altul, te surprinde prin curaj, curiozitate, durere şi inteligenţă.

Extremely Loud & Incredibly Close e o plăcere vizuală, o plăcere emoţională care te încântă de la început până la final. Prin ochii lui Oskar New York-ul arată altfel, arată mai plăcut şi cu oameni mai prietenoşi. Extremely Loud & Incredibily Close e o bucăţică personală din istoria evenimentelor din 2001, o dramă personală convingătoare.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Extremely Loud & Incredibly Close, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
Tags:
12 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *