Exit Through the Gift Shop

Exist through the gift shop
D: Thierry Guetta, Banksy
R: Banksy
Release: 16 Aprilie 2010
US Box Office: $ 3,3 M
Durată: 1 h 27 min.
Gen: Documentar

Nu sunt cunoscător al artei moderne, nici al graffiti-ului dar după ce am văzute câteva „lucrări” prezentate în acest film vă mărturisesc că am să arunc un ochi peste această artă stradală, peste artişti ca Banksy sau alţii care au transformat vandalismul într-o formă de artă modernă care transmite un mesaj, care trage un semnal de alarmă, care ne arată cât de ciudată şi dificilă este lumea în care trăim. Nu mă aşteptam să găsesc frumuseţe în graffiti, în noile forme de artă în care o cabină telefonică poate fi o creaţie deosebită, dar poate că acest lucru s-a datorat şi faptului că am făcut cunoştinţă cu această artă doar prin nişte mâzgălituri ciudate, sau mesaje scurte scrise pe pereţi care cel mai probabil aparţin unor grupări politice sau unor suporteri sportivi.

Revenind la documentarul lui Banksy acesta ne prezintă povestea unui excentric francez pe nume Thierry care are o pasiune obsedantă pentru filmat. La început Thierry filma tot ce se întâmpla în jurul său, dar la un moment dat acesta ajunge să filmeze un reprezentat al pop art-ului care îşi expunea operele prin oraş. Treptat Thierry ajunge să devină pasionat de lumea acestor artişti stradali iar cu această pasiune vine recunoaştere din partea artiştilor care se lasă filmaţi de acesta în plin proces creativ. Devotamentul pentru artă stradală şi încăpăţânarea de a filma orice moment, îl aduce pe Thierry lângă Banksy, unul dintre cei mai în vogă artişti dar care şi-a păstrat şi acum anonimitatea. Cei doi încep un fel de prieteni până când lucrurile scapă de sub control şi munca lui Banksy devine prea apreciată. În acel moment celebrul artist apelează la prietenul său pentru face un documentar despre adevăratul scop al artei sale dar realizează că Thierry este doar un obsedat de camera de filmat care nu are talent. Mai mult lucrurile se complică după ce prieteneşte Banksy îl sfătuieşte pe Thierry să devină un artist stradal.

Din acest moment documentarul te surprinde şi mai plăcut ilustrând cât de falşi şi influenţabili sunt oameni atunci când vine vorba de artă. Peste noapte un anonim devine o vedetă a artei stradale fără ca acesta să urmeze nişte etape de iniţiere. Operele sale pe care aproape orice le-ar putea realiza devin high point-uri ale artei din Los Angels doar pentru că cineva cu un cuvânt de spus în acest domeniu l-a lăudat.

Exist through the gift shop este o lecţie despre ce este cu adevărat artă şi despre faimă. Sincer chiar nu contează dacă povestea lui Thierry este reală, dacă un anonim a devenit peste noapte mare artist,  pentru că în esenţă lucrurile reliefate aici sunt cât se poate de credibile. Lumea în care trăim, în care cuvintele sunt răstălmăcite cu uşurinţă, în care frumosul este dictat de alţii pentru a fi acceptat de marea masă fără nicio critică, ne face să credem că povestea poate avea un sâmbure de adevăr, că ipocrizia este peste tot şi că valorile care contează cu adevărat pot fi oricând depăşite de forţa PR-ului.

recomand să urmăriţi acest film minunat şi vă sfătuiesc să nu încercaţi să-l căutaţi pe Mr. Brainwash pentru că existenţa sau inexistenţa lui chiar nu contează.

Opere Banksy

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *