Ex Machina

Ex Maex_machina_china – despre inteligență artificială, dorința de libertate și sex cu roboți

Ex Machina e primul film despre care vă scriu după multă vreme. A  fost o perioadă mai ciudată, una în care mi-au făcut cu ochiul mai mult serialele decât filme artistice. Pas cu pas încep să-mi revin si azi vă las cu câteva impresii despre un film care se vrea pretentios  pentru că vorbește despre inteligența artificială, despre relația dinte om si această inteligență atunci când în joc intră încrederea, sexualitatea și diverse sentimente.

Povestea acestui Frankenstein ultra modern, începe când un programator pe nume Caleb, este adus într-o locație izolată pentru a realiza un test Turing (Testul Turing este un experiment din domeniul inteligenței artificiale care își propune să dea răspuns la întrebarea dificilă „Pot (sau vor putea) mașinile să gândească). Într-o casă ultra modernă locuită de un milionar-programator ciudat, Caleb trebuie să inițieze acest test Turing pe o inteligență artificială numită AVA. Nathan, interpretat de Oscar Issac, supraveghează conversațiile dintre AVA  și Caleb, le analizează, le manipulează, totul pentru a afla dacă AVA poate trece drept om.

Scheletele din dulapul lui Nathan sunt ciudate și nu puține la număr, dar până să dea pe afară, atenția este captivată de dialoguri. Atmosfera este claustrofobică(coloristica amplifică acest lucru), casa fiind mai mult o închisoare din sticlă creată mai degrabă pentru a ține pe cineva sau ceva înauntru.

XXX EX MACHINA MOV JY 5556 .JPG A ENT

Povestea se complică când în joc intră sentimentele, sexualitatea. La acest capitol Ex Machina vrea să impresioneze, dar uită că relația, la nivel de sentimente, dintre un om și o inteligență artificială a fost mai bine exploatată de filmul lui Spike Lee, HER. Chiar și așa, Ex Machina surprinde plăcut pentru că e sumbru, misterios, te face să-ți pui întrebări. Toate dialogurile sunt mici manipulări, în care fiecare personaj încearcă să-și atingă scopul prin intermediul celuilalt.

Despre interpretare se poate vorbi de bine doar de Oscar Issac, un actor bun care oferă prin rolul său o valoare mai mare filmului.

Ex Machina e un film bun, unul fără pretenții care oricum este peste media multor filme apărute în ultima vreme. Are efecte vizuale bune, are ritm, dialoguri bune și o cinematografie pe alocuri încântătoare.

Notă:8/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (2 votes cast)
Ex Machina, 6.0 out of 10 based on 2 ratings
3 Comments
  1. LogOn
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *