Everything must go

Everything must go
D: Will Ferrell, Christopher Jordan Wallace, Rebecca Hall
R: Dan Rush
Release: 13 Mai 2011
US Box Office:$2.7 M
Durată: 1 h 36 min.
Gen: Drama, Comedie

Will Farrell e un comediant mediocru, majoritatea comediilor sale fiind lipsite de umor simplu şi inteligent. Pe lângă glume proaste, râsete isterice şi feţe schimonosite, Will Farrell mai ştie din când în când să fie şi trist, abătut, aproape depresiv. În aceste roluri de om normal, om cu probleme, Will străluceşte. Un prim astfel de rol m-a ajutat să-l remarc pe actor în 2006, când în rolul unui angajat al fiscului, care-şi aude destinul ca şi cum viaţa i-ar fi un roman sau o nuvelă, a arătat cu totul altceva. De atunci şi până acum actorul şi-a reluat vechea meserie de comediant în filme de duzină. Din fericire în 2011, Will înlocuieşte zâmbetul de pe faţă cu o privire pierdută pentru a ne încânta încă odată.

Cu un scenariu bazat pe o povestire doar de 1600 de cuvinte, Everything must go este drama omului modern ajuns la o vârstă mijlocie şi care se trezeşte dintr-o dată că a pierdut aproape totul. Dar până să  ajungă aici Nick Halsey, un alcoolic în recuperare are o zi foarte proastă. Firma căruia i-a dedicate 16 ani din viaţă şi pe care a ajutat-o cu multe realizări extraordinare se decide să-l concedieze. În loc de o primă grasă, Nick primeşte un briceag personalizat. Dornic de o mică răzbunare Nick îi sparge şefului său roata de la maşină, dar ghinionul îşi vâră coada şi briceagul ajutător rămâne blocat în cauciuc. În drum spre casă se opreşte la un supermarket pentru un six pack şi un suc copilăresc, dar nişte golani au grijă să-i verse plăcerea nevinovată. Ajuns acasă îl loc de un cămin primitor, Nick găseşte o casă închisă şi toate lucrurile sale împrăştiate pe peluză. Cu un calm desăvârşit şi cu o bere mereu în mână Nick se decide să locuiască pe peluza sa. Vecinii, deranjaţi că unul dintre ei are tupeul să-şi trăiască viaţa fără perdea sesizează poliţia, dar Nick cu ajutorul unui detectiv reuşeşte să obţină un permis de “court yard sale” valabil câteva zile. Ziua a doua îi aduce şi alte neplăceri pentru că soţia a avut grijă  să-i blocheze contul iar firma îşi recuperează maşina. Rămas fără card, fără maşină, Nick se împrieteneşte cu un băiat de culoare pe care-l angajează la vânzare din curte şi cu o nouă vecină însărcinată. Zilele trec şi Nick mereu cu o bere în mână, dar parcă niciodată beat se desprinde greu de lucrurile sale. Deşi ar trebui să fie supărat, distrus şi poate agresiv din cauza alcoolicului, Nick nu manifestă nici o astfel de stare. Singurele sentimente care-l încearcă sunt regretele când un album de liceu îi aminteşte cât diferită era viaţa acum câţiva zeci de ani.

Când nu mai are bani de alcool, Nick îşi arată agresivitatea, răutatea şi cinismul. dar chiar şi aşa comportamentul său este unul decent. Deşi o răneşte (emoţional) pe Samantha (Rebbeca Hall), vecina sa, Nick îşi revine repede, se debarasează de trecut şi încearcă să revină pe linia de plutire a firescului tineresc.

Everything must go se axează mult pe relația dintre Nick şi Kenny, băiatul negru fără figură paternă şi fără prieteni. Cei doi devin buni prieteni ajutându-se unul pe altul. Pe lângă această relaţie, Nick dezvoltă una şi cu noua sa vecină Samantha. Deşi amândoi sunt singuratici, Nick are mai multă experienţă aşa că în momentele de răutate cauzate de lipsa alcoolului, o ajută pe Samantha să deschidă ochii, să facă ceva ca într-o zi să nu ajungă ca şi el. De apreciat este faptul că regizorul Dan Rush, debutant nu a transformat relația în ceva romantic.

La capitolul interpretare cuvintele de laudă sunt adresate în totalitate lui Farrell. Timp de vreo 90 de minute acesta arată ca un actor nou, un actor care parcă n-a avut niciodată roluri ca cele din Land of the Lost, Stepbrothers sau Semi-pro. Întreg filmul se învârte în jurul acestuia, iar reuşitele se datorează doar lui pentru că s-a identificat cu un personaj nu foarte diferit de mulţi bărbaţi ajunşi la vrâsta lui Nick.

Ritmul lent, dialogurile uneori seci pot îndepărta publicul de acest film. Mia mult de atât cei obişnuiţi cu Farrell în roluri mai sus menționate se vor adapta greu cu noua ipostază şi de aceea mă îndoiesc că filmul şi interpretare vor primi meritele cuvenite. Pentru tristeţe, pentru realism, pentru felia de viaţă, Everything must go e o experienţă minunată cum nu vedem foarte des.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Everything must go, 9.0 out of 10 based on 1 rating
One Comment
  1. m@ri@n
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *