Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Eternal Sunshine of the Spotless Mind
D: Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Tom Wilkinson, Elijah Wood, Mark Ruffalo
R: Michel Gondry
Theatrical Release:Mar 19, 2004
Box Office: $34,126,138
Durată: 1 h 48 min
Gen: Dramă/romantic

How happy is the blameless vestal’s lot!
The world forgetting, by the world forgot /
Eternal sunshine of the spotless mind!
Each pray’r accepted, and each wish resign’d

Într-o lume în care totul poate fi luat, singurul nostru bun cu adevărat de nepreţuit sunt amintirile. Ele ne ajută când ne este dor de cineva, când suntem trişti sau pur şi simplu când vrem să retrăim un moment fericit. Dar cum ar fi dacă şi acestea ar putea fi şterse, una câte una fără a mai rămane nimic legat de un eveniment sau o persoană. Am ajunge probabil să trăim într-o lume mult mai închisă, într-o lume în care sentimentul de sigurătate este mult amplificat de această uitare provocată.

Filmul spune povestea lui Joel care se hotărăşte să îşi şteargă toate aminitirle despre Clementine pentru simplul fapt că aceasta a făcut acelaşi lucru. Din acest moment regizorul Michale Gondry şi scenaristul Charlie Kaufman ne aduc în prim plan lumea din mintea lui Joel care este formată din amintirile lui cu Clem. Pe măsură ce amintirile despre Clem sunt şterse, Joel realizează că nu vrea să o piardă şi că binele sau răul sunt necesare pentru a putea fi fericit lângă cineva. Pentru a putea salva ceva, Joel încearcă din răsputeri să se trezească sau cel puţin să o ascundă în colţuri ale memoriei unde ea nu ar trebui normal să se găsească ( transpunerea unei amintiri extraordinare în acele colţuri pe care le-ai ascuns) dar din păcate totul eşuează. Conştient că nimic nu poate fi făcut pentru a opri sinistra maşinărie inventată de doctorul Howard Mierzwiak, cei doi hotărăsc să trăiască amintirile ce le-au mai rămas rând pe rând ( This is it, Joel. It’s going to be gone soon / I know / What do we do? / Enjoy it ).

O capodoperă a ultimilor 20 de ani, filmul te atrage nu doar prin scenariul excelent creat de Kaufman care realizează o introspecţie prin minunata minte umană, ci şi prin interpretarea magistrală a lui Kate Winslet şi Jim Carry care demonstrează încă o dată că nu s-a născut doar pentru a ne face să râdem. Un film trist care merita mai mult decât un singur oscar pentru cel mai bun scenariu dar care va fi apreciat de orice fan al filmelor inteligente.

Recomand coloana sonoră a filmului, este fenomenală.

Notă:10*/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
5 Comments
  1. Anonymous
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *