Essential Killing

Essential Killing
D: Vincent Gallo
R: Jerzy Skolimowski
Release: 2011
Durată: 1 h 23 min.
Gen: Dramă

Essential Killing e un titlu extrem de inspirat pentru un film în care fiecare crimă comisă de personajul principal este motivată de dorinţa de a supravieţuii. Firul epic se învârte în jurul unui singur personaj, iar la debut mai aflăm despre tratamentul la care sunt supuşi prizonierii de război, despre taberele ilegale cu deţinuţi şi despre fanatismul religioşi ai luptătorilor talibani capabili să ucidă fără milă cu un lansator de rachete trei soldaţi. Problemele atinse subtil nu sunt noi şi nici esenţiale. Pentru Jerzy Skolimowski singurul lucru care contează este personajul său central, destinul acestuia şi încercarea lui de a supravieţuii după ce cade în mâinile americanilor.

Norocul îl scoate din sălbăticia taberelor de prizonieri, dar destinul îl aruncă în mijlocul tundrei siberiene, unde fără haine adecvate şi fără mâncare trebuie să supravieţuiască. Prima crimă(una dublă de fapt) după evadarea norocoasă este trecută în contul războiului şi îi asigură fugarului un mic avans faţă de urmăritorii înarmaţi. Când aceştia se apropie de el natura îi întinde o mână de ajutor şi prin salvarea unui câine fugarul îşi salvează viaţa şi libertatea. În încercarea lui de a supravieţui, personajul cheie duce o luptă pe două fronturi. Pe de-o parte încearcă să scape de urmăritori cu ajutorul naturii, iar pe de altă partea natura îl încetineşte şi încearcă să-l omoare cu fiecare ocazie. Dorinţa de a supravieţui îl face să gândească mai bine, îl ajută să găsească hrană şi adăpost, dar de fiecare dată când intră în contact cu omul, o crimă trebuie să se petreacă.

Peisajul este de o frumuseţe rară, natura este ilustrată în toată splendoarea ei sălbatică, iar omul pare doar o furnică care lasă urme uşor de acoperit.


Partea cu adevărat excelentă a acestui film e interpretarea. Cu o mimică excepţională Vincent Gallo(pe care l-am confundat vreo 5 minute cu J. Phoenix) se remarcă din nou într-un film memorabil printr-un personaj misterios. Pe parcursul întregului film acesta nu scoate un cuvânt, dar faptele sale şi expresia facială completează foarte bine lipsa vorbelor. Frica se observă cel mai des pe faţa lui Gallo, apoi detaşarea cu care ucide şi spre final resemnarea când supravieţuirea este aproape imposibilă. Eroul nu e chiar erou, pentru că flashbackurile îl leagă de talibani, dar chiar şi aşa e imposibil să nu-l admiri.

Din punct de vedere tehnic film încântă cu cadrele în care natura este surprinsă frumuseţea naturii. Albul(fie că e vorba de zăpadă fie că e vorba de nisip) şi roşul sunt culorile dominante, iar sunetul e deseori deranjant printr-un ţiuit continuu provocat la începutul filmul de o explozie.

Prin Essential Killing, Skolimowski ne artă cât de puternică e dorinţa de a supravieţui, cât de frumoasă e natura,  dar se şi joacă cu privitorul prin introducerea a două personaje feminine (oare au sugerat doar un refugiu matern?) şi a unui cal alb.

Poison Whiskey despre acelasi film.

Notă:9/10

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Essential Killing, 10.0 out of 10 based on 1 rating
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *