End of watch

end of watchEnd of Watch

R: David Ayer

D: Jake Gyllenhaal, Michael Pena

Gen: acțiune, dramă

Durată: 1h 49 min

David Ayer ne-a obişnuit cu filme despre poliţişti însă de data aceasta End of Watch se ridică la nivelul excepţional impus de Training Day. E un film antrenant, tensionat, dramatic şi pe alocuri presărat cu umor. E o bucată din viaţa unor poliţişti care patrulează zilnic prin cartierele mărginaşe ale Los Angeles-ului. Pe cei doi eroi în albastru, Taylor(Jake Gyllenhaal şi Zavala(Michael Pena) nu-i zărim niciodată prin preajma zgârie norilor, nu-i zărim în misiuni uşoare printre bogătaşii care au fumat prea multă marijuana sau cărora li s-a furat o maşină de lux pentru că au fost idioţi şi au lasat-o descuiată. Pe cei doi îi zărim doar pe străzile sărăcăcioase, la intersecţiile unde cei de culoare se luptă cu găştile de mexicani devenite din ce în ce mai numeroase şi mai violente. Cei doi sunt un fel de eroi de sacrifiu pentru că-şi iau slujba în serios, pentru că ştiu cum să se impună pe stradă. Sunt prieteni de nedespărţit şi ce-i drept par un pic săriţi de pe fix. Lucru oarecum normal dacă ne gândim de câte rahaturi au parte zilnic. Nu ezită când trebuie să tragă cu arma, nu ezită când trebuie să fie un pic mai violenţi şi chiar dacă uneori nu fac totul ca la carte, orice intervenţie le este apreciată. Micile glume îi ajută să se relaxeze, să uite de câte porcării îi aşteaptă pe străzi.

Cei doi sunt familişti mai ales Zavala, în timp ce Taylor abia acum îşi începe viaţa alături de cineva drag. Pe durata filmului Ayer nu prea îi prezintă pe cei doi în mijlocul celor dragi, nu-i vedem cum ajung seara acasă sau cum se comportă după o misiune dificilă. O graniţă rece dintre cei doi ca poliţişti şi cei doi ca familişti este trasată destul de bine. Nunta lui Taylor e cam singurul în care avem ocazia să-i cunoaştem pe cei doi când sunt alături de cei dragi. Dansul mirilor ne arată o altă faţă a lui Taylor iar discurul lui Zavala completează un portret mai uman. În rest nu prea există astfel de momente pentru ca End of Watch e un film despre poliţisti în misiune şi nu despre cei care nu pot împăca slujba cu viaţa de familie. Pe lânga scenele pline de tensiune, Ayer impresionează şi cu mişcările camerei. Când acţiunea atinge conte înalte, Ayer mută camera exact ca la un joc video. Brusc ai în faţă un shooting adevărat în care spectatorul pare a fi cel care conduce personajul principal.

end-of-watch-600-1348425270

End of watch e povestea a doi poliţişti de patrulă care nu se tem de nimic. Indifierent de misiune ei se implică şi încearcă să rezolve problema. O oarecare negativizare a celor doi e inutilă pentru că Zavala şi Taylor sunt eroi. Sunt nişte daredevils un pic neglijenţi pentru că nu au habar că uneori calcă pe coada unui şarpe care s-ar putea să muşte.

La capitolul interpretare nu am decât cuvinte de laudă pentru Jake Gyllenhall excepţional în rolul unui poliţist un pic imatur, dar gata să dea totul pe străzi. Rolul din acest film confirmă că Jake poate juca excelent orice timp de personaj şi că cele din filme de acţiune i se potrivesc mult mai bine decât cele din filme romantice sau comedii. Michael Penna e la fel de bun, deşi o umanizare mai concentrată se observă cu personajul său.

End of watch e cel mai bun film cu poliţişti de la Training day încoace. E un film despre camarazi, un film despre cei care fac legea pe străzi.

Notă:9/10

Trailer End of watch

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *