El Secreto de Sus Ojos/The Secret in Their Eyes

El secreto de sus ojos
D: Ricardo Darin, Soledad Villamil, Pablo Rago, Javier Godino
R: Juan Jose Campanella
Durată: 2 hr 7 min
Gen: Dramă

După ce am vizionat The White Ribbon eram sigur că acesta nu va pierde oscarul pentru cel mai bun film străin. Se pare că toţuşi cei de la academie au avut altă părere şi spre surprinderea tuturor au decernat premiul unui film argentian, El screto de sus ojos. Curios să văd dacă au mai greşit încă odată am decis să vizionez acest film şi pot să vă spun cu mâna pe inimă că de data aceasta premiul este pe deplin meritat. El secreto de sus ojos sau The seceret in their eyes, o adaptare după romanul lui Eduardo Sacheri, este o realizare cinematografică de excepţie ce atinge din punct de vedere tematic o arie mare fără însă a le trata superifcial pe nici una. Juan Jose Campanella, un regizor ce merită urmărit a creat prin filmul său o imagine multitematică în care regăsim alături de dramă unui procuror ce se luptă cu un caz de crimă, o iubire imposibilă dar şi problemele de corupţie ale unui sistem judiciar şi politic ce se află mereu în schimbare.

Pe aproximativ 90% din durată filmului, Esposito un procuror criminalist retras îşi aminteşte de viaţa lui de acum 25 de ani când o crimă violentă i-a schimbat definitiv destinul. Pentru că făptaşul nu a fost niciodată pedepsit, Esposito este hotărât ca de data acesta nimic să nu-l mai oprească în aflarea adevărului. Ca un falshback prin trecut regizorul ne prezintă povestea crimei şi a investigaţiei când acest procuror tânăr extrem de atent la detalii îşi dă seama destul de rapid cine ar fi vinovatul. Un ilustru nimeni, Isidor Gomez care a cunoscut-o pe victimă este prins şi interogat de Esposito. Cu ajutorul lui Irene o domnişoară procuror cu un nume important în spate dar care este hotărâtă să schimbe ceva, Esposito reuşeşte să-l facă pe suspect să mărturisească crima. Din acel moment situaţia se complică pentru toată lumea. Corupţia şi influenţa criminalităţii din sectorul judiciar îşi face simţită prezenţa iar crimnalul este eliberat. Partenerul lui Esposito este ucis cu sânge rece iar acesta cu ajutorul lui Irene fuge din Buenos Aires pentru a nu fi şi el ucis. Peste 25 de ani cei doi se revăd dar cazul lui Gomez nu-i dă pace.

În tot acest rezumat am omis intenţionat să-l prezint pe soţul vitimei, Morales, o persoană calmă care are păreri deosebite despre ce pedeapsă merită criminalii şi despre cum un om îşi reface viaţa după o asemenea dramă. În vizită la Morales Esposito află ca acesta l-a ucis pe Gomez pentru că nu suportat ideea de nedreptate.

Twistul ingenios de la final – asemănat cu unul a la Hitchcock, face din orice spectator cârcotaş un fan. Un film deosebit, o creaţie regizorală spectaculoasă în care close – uprile centrate pe ochi sunt deosebit de relevante. Chiar dacă începutul ţi se poate părea un pic plictisior, evoluţia acţiunii, interpretare deosebită şi acel strop de romance fac din El secreto de sus Ojos un film ce merita şi o nominalizare la cel mai bun film nu doar un premiu Oscar pentru film străin.

Notă:9,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *