El Metodo

El metodo
D: Eduardo Noriega, Najwa Nimri
R: Marcelo Piñeyro
Release: 2007
Durată: 1 h 55 min.
Gen: Drama

Selecţia unui candidat pentru un post poate fi dificilă deoarece o multitudine de factori transformă interviul într-un teatru ieftin în care unul sau mai mulţi oameni devin brusc actori amatori, dornici să se prezinte altfel decât sunt. Când interviul se transformă într-unul de grup, selecţia  primeşte armele penibilului iar micile jocuri imaginative nu au cum să-ţi ofere o imagine relevantă despre persoana dorită.

În regia lui Marcelo Piñeyro, El metodo ne prezintă un joc de selecţie, un interviu de grup la care participă 7 candidaţi. Selectaţi pentru calitatea Cv-urilor, ce şapte candidaţi ţintesc un post important într-o firmă (Dekia) despre care nu ştiu mare lucru. Interviul are loc în aceeaşi zi cu un miting de protest împotriva Băncii mondiale, astfel că atmosfera exterioară, plină de haos este perfectă. Ajunşi într-o clădire de  birouri, cei şapte candidaţi sunt poftiţi de o secretară frumoasă într-o sală de conferinţă unde după câteva formulare află că urmează să fie intervievaţi prin metoda Gronholm. Evident nimeni nu ştie în ce constă această metod, dar după câteva minute de incertitudine detaliile le sunt livrate rând pe rând. Angajatorul mult aşteptat nu mai apare iar candidaţii sunt înstinţaţi că unul dintre ei este o cârtiţă. Din acest moment selecţia primeşte nişte arme excelent (identificarea cârtiţei, alegerea unui lider, eliminarea unui candidat care nu ar avea care nu-şi poate demonstra utilitatea într-un adăpost atomic…) gândite iar interviul multvisat se transformă într-un joc dur, în care doar cel mai bun, cel mai parşiv, cel fără conştiinţă rămâne în picioare.

Rând pe rând candidaţi sunt eliminaţi de majoritatea unita, dar ceea ce este cu adevărat impresionant este reacţia candidaţilor. Toţi pleacă învinşi, cu capul plecat ca şi cum au fost făcuţi praf într-un proces public în care cele mai rele şi cele mai josnice fapte din viaţa lor au devenit vizibile pentru publicul larg. Intensitatea jocului şi misterul e fascinantă în prima partea a filmului, numai că spre sfârşit metoda Gronholm devin prea previzibilă şi puerilă.

Actorii susţin foarte bine acest joc emotiv, inteligent şi un pic sadic, tocmai de aceea e greu să remarci pe cineva anume. Sfârşitul oarecum previzibil e impresionant mai mult printr-o imagine apocaliptică a unui oraş devastat decât prin indentiatea celui care a devenit „last man standing”.

Pentru originalitate, pentru intensitate şi pentru umorul prezent pe ici pe acolo, El Metodo este un film ce merită vizionat, iar pentru cei care realizează selecţii de personal, o foarte bună sursă de inspiraţie.

Notă:7,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *