Eden Lake

Eden Lake
D: Michael Fassbender, Kelly Rilley
R: James Watkins
Release: 31 octombrie 2008
Durată: 1 h30 min.
Gen: Horror

Oamenii au în sânge crima, tortura, maltratarea fizică şi psihică a celui de lângă el. Explicaţia pentru ceea ce face există întotdeauna şi este întărită de răzbunare, de pedepsirea celuilalt pentru ceva ce a făcut. Nu contează dacă pedeapsa este de zece ori mai cruntă, contează doar  că  trebuie dusă până la bun sfârşit. De cele mai multe ori în horror flick-uri cei care ucid blonde cu ţâţe mari şi adolescenţi în călduri, fără nicio logică dar cu circumstanţa nebuniei la îndemână, sunt nişte monştri nişte creaturi ieşite din iad, sau de din ceva văgăuna ascunsă. Ei bine de data acesta cinematografia englezească îşi alege psihopaţii dintre noi cei obișnuiți, cei pe care îi poţi vedea într-un cartier rău famat, sau într-un autobuz ce traversează oraşul. Ca să te îngrozească şi mai tare, că să-ţi taie orice urmă de speranţă, James Watkins îi personifică în pielea unor adolescenţi cu căşti în urechi, cu un câine şi cu o atitudine agresivă încă de la bun început.

Agresivitatea verbală, batjocora se transformă rapid în acte de violenţă moderată iar când un accident intervine totul o ia razna. Umanitatea, înţelegerea, milă, respectul pentru viaţa dispare iar liderul grupului îi domină pe ceilalţi şi îi convinge să facă acte de o violenţă inimaginabilă.

Ca să înţelegeţi mai bine, vă spun că Eden Lake (mai degrabă Doomed Lake) e povestea lui Jenny şi Steve, doi îndrăgostiţi maturi care petrec un week-end la malul unui lac. Deranjaţi de un grup de adolescenţi, cuplu intră într-un conflict verbal cu aceştia. Treptat conflictul se adânceşte, iar Steve care a ucis din greşeală câinele grupului este prins, legat, înjunghiat şi batjocorit. Aceeaşi soartă o aşteaptă şi pe Jenny, pentru că tinerii asasini sunt pe urmele ei. Haosul, teroarea, ura se simte dincolo de ecran, aşa că deseori  iau naştere în gândul scenarii de tortură.

Finalul e oarecum specific unu film de groază, dar numai oarecum pentru că victima nu este victimă până la capăt, ea se transformă din dorinţa de răzbunare în asasin, iar pentru că şi-a pierdut inocenţa este pedepsită. Interpretarea oferită de tinerii actori merită apreciată, iar cea oferită de Michael Fassebender şi Kelly Rilley demonstrează că Watkins nu a vrut ca filmul său să fie doar un nou flick.

Bine interpretat, bine regizat, Eden Lake e un thriller-horror memorabil, un film care te pune pe gânduri şi care a primit aprecieri pozitive atât de partea criticilor cât şi din partea unui public din ce în ce mai pretențios când vine vorba de acest gen.

Recomandat de Klausen

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Eden Lake, 10.0 out of 10 based on 1 rating
2 Comments
  1. m@ri@n
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *