Eat Prey Love

Eat pray, love official posterEat, Prey, Love
D: Julia Roberts, Richard Jenkins, Javier Bardem, James Franco
R: Ryan Murphy
In Theaters: August 13, 2010
US Box Office: $ 80,6M
Durată: 2 hr. 13 min.
Gen: Romance, Dramă

Nu-mi plac filmele care ne sugerează cum să ne trăim viaţă, cum să evadăm din cotidianul stresant şi să plecăm departe ca şi cum nu am avea nicio responsabilitate. Poate că locuitorilor de pe contientul american li se potriveşte acest stil de viaţă, dar pentru noi, bătrânii europeni, aceste sfaturi nu prea se potrivesc. Mânâncă, roagă-te şi iubeşte este mai degrabă o terapie pentru cei care au sufletul rănit, pentru cei care nu se mai regăsesc şi pentru cei care au nevoie de simplele plăceri pentru a putea trece mai departe prin viaţă.

Din păcate filmul lui Ryan Murphy, un regizor care e cunoscut mai mult pentru seriale, dezamăgeşte prin inconsistenţă şi o durată un pic cam mare. Divizat în trei mari capitole (poate era mai bine daca făcea o mini serie de tv) Eat, Prey, Love vrea să ne ofere câteva sfaturi dar nu prea reuşeste. Povestea o are în centrul atenţiei pe Liz Gilbert (Julia Roberts), o scriitoare de succes care îşi dă seama că a ajuns la o vârstă la care nu mai este mulţumită de nimic. După un divorţ urât, aceasta se decide să petreacă o perioadă în Italia pentru a deveni o adevărată gurmandă. Deşi Italia are farmecul ei culinar, parcă un regizor cu mai multă experienţă ar fi mers pe mâna Franţei pentru a sugera redescoperirea plăcerii de a mânca. Acestă primă parte în care Liz învaţă frumuşeţea prieteniei, a cuvintelor urâte, a gesticulaţiilor este singura cu adevărat reuşită pentru că deseori pofta de a mânca poate veni spectatorului chiar dacă tocmai a mâncat.

După această primă regăsire Liz merge tocmai în India unde va trebui să înveţe să mediteze cu adevărat. Toată această experienţă este cu adevărat stupidă, pentru că într-un centru de meditaţie unde mai mult speli pe jos şi te lupţi să nu te îmbolnăveşti, este aproape imposibil să înveţi să te rogi. Sigurul lucru bun la acestă parte a fost prestaţia oferită de Richard Jenkins, care interpretează cu mare patos rolul unui texan care stă de ceva vreme acolo datorită unor greşeli din trecut. Faptul că cei doi se regăsec mai mult prin sfaturi, sugerează că India şi centrul de meditaţie a fost doar o coincidenţă.

În drumul ei spre redescoperirea dragostei Liz ajunge în Bali unde, cu ajutorul unui guru extrem de simpatic, învaţă să trăiască cu adevărat. Tot aici ea va învăţa să iubeasă, dar parcă acestă dragoste e impusă de regizor cu forţa ca să poată respecta titlul filmului înainte ca lumea să închidă dvd-ul sau să plece din sala de cinematograf.

Revenind la capitolul interpretare, prestaţia lui Julia Roberts este în limitele decenţei neieşind cu nimic din tiparul cu care ne-a obişnuit în filme ca Pretty Woman sau Runaway Bride. Viola Davis, câştigătoare a unui premiu Oscar pentru prestaţia din Doubt este liniară, fără ca talentul acesteia să iasă în evidenţă. Javier Bardem este şters iar acest lucru poate fi explicabil prin tipologia unui personaj prea efeminat.

Eat Prey Love are un început bunicel, o interpretare reuşită oferită de Richard Jenkins şi câteva scene savuroase în care mâncarea delicioasă îţi face cu ochiul. În rest mai toate sfaturile sunt puerile şi fără rost pentru că exemplificarea lor este de-a dreptul plictisitoare şi fără esenţă.

Notă:7/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *