Easy A

Easy A
D: Emma Stone, Thomas Haden Church
R: Will Gluck
Theatrical Release: 17 Septembrie 2010
US Box Office: $58.4M
Durată: 1 h 32 min.
Gen: Comedie, Romance

Sunt sătul până peste cap de comediile americane idioate în care tinerii adolescenţi americani nu fac altceva decât să se îmbete şi să facă sex. Vizionarea acestor filme a devenit chinuitoare pentru mine, şi tocmai de aceea am evitat să vizionez şi acest film. Când am văzut afişul eram sigur că iar o să intru într-un joc actoricesc penibil în care o adolescentă este dispusăsă facă orice pentru a deveni populară sau pentru a-şi pierde virginitatea. În mintea mea replicile idioate erau la ordinea zilei iar scenariul filmului era aproape identic cu cel folosit pentru American Pie, sau în Van Wilder. Cu toate acestea după o amânare constantă m-am decis să-i dau o şansă pentru oricând butonul de stop are putere magică. Din fericire toate prejudecăţile mele au fost spulberate rapid pentru că Easy A este o comedie spumoasă, construită cu ajutorul unor replici inteligente şi care nu face apel la goana după sex şi beţii continue pentru a atrage atenţia celor care se decid să-l vizioneze.

Povestea are un început oarecum tipic. Facem cunoştinţă cu personajul principal, Olive (Emma Stone) o adolescentă draguţă, inteligentă care nu stă tocmai la masa rataţilor dar care nu este nici foarte populară. Cu o singură prientenă care o stresează mai mereu, Olive porneşte o mică minciună (despre pierderea virginităţii cu un băiat de la facultate inexistent) pentru a scăpa de gura ei. Vestea se deplasează mai rapid ca o ştire de mare interest, iar consecinţele nu întârzie să apară. Dintr-o fată ştearşă pe care nimeni nu o observa, Olive se transformă într-o adevărată vedetă care întoarce privirile băieţilor şi invidia fetelor pentru că şi-a pierdut virginitatea fără să se îndrăgostească. Mai mult Olive se decide să-i ajute pe toţi proscrişii şcolii inventând zvonuri despre relaţii inexsitente. Aprecierea se transformă rapid în dispreţ pentru că majoritatea fetelor ajungă să o urăscă datorită comportamentului depravant, iar băieţii se folosesc de ea doar pentru a scăpa de povara rataţilor.

Chiar dacă povestea pare după descrierea făcută  mai sus specifică filmelor de duzină, lucrurile nu stau chiar aşa. Diferenţa faţă de multitudinea duzinală, o face în primul rând Emma Stone, o tânără actriţă talentată care a imprimat personajului Olive ceva diferit faşă de ce am văzut până acum. Inteligenţa, lipsa de idei preconcepute precum şi curajul nebunesc, peste care aşezi replici concepute pentru a satifsace şi publicul pretenţios nu doar cel devorator de opt părţi de plăcinte, fac din Easy A o comedie plăcută care sigur te poate binedispune.

Interpretarea iese în evidenţă pentru rolul făcut de Emma Stone (nominalizată la Golden Globe pentru cea mai bună actriţă într-o comedie). Aceasta interpretează perfect un personaj contruit pe mai multe nivele care face deliciul întregului film. De remarcat mai sunt şi prestaţiile oferite de Stanley Tucci şi Patricia Clarkson care interpretează adorabil un cuplu fericit care au un mod total atipic (la modul frumos) de a-şi sfătui copiii.

Easy A este o comedie bună, inteligentă care te atrage printr-un schimb de replici inteligent, precum şi printr-o ironie foarte bună la adresa tinerilor obsedaţi de religie. Povestea este complexă şi beneficiază de tot ce-i trebuie pentru a avea un succes la mai multe categorii de public. Un film relaxant, plăcut care te binefispune fără prea mare efort.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
10 Comments
  1. Bogdan
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *