Eastern Promises

Eastern Promises
D: Viggo Mortensen, Naomi Watts, Vincent Cassel
R: David Cronenberg
Theatrical Release: Sept 21, 2007
US Box Office: $17,1M
Durată: 1h 40 min
Gen: Dramă, Acţiune

Mi-era dor de un film cu mafioţi, aşa că zilele acestea am revăzut un film excelent care m-a impresionat prin interpretarea fabuloasă oferită de Viggo Mortensen. Eastern Promises promite (scuzaţi repetiţia intenţionată) încă de la început o călătorie dură prin lumea mafiei ruseşti cu mult diferită prin înfăţişare şi conduită faţă de cea italiană cu care Hollywood-ul ne-a obişnuit până prin 2000. Pentru cei din mafia rusească gruparea este mai presus decât propria familie, iar sângele vărsat cere mereu sânge. Pentru mafia rusească femeile sunt văzute ca şi sclave sexuale iar ceea ce se naşte din ele vor fi mereu sclavi.

Într-o astfel de lume violentă apoapre inumană, pătrunde Anna (Naomi Watts) o asistentă de la ginecologie care întâmplător dă peste o victimă a mafiei ruseşti. Cu ajutorul unui jurnal, ea face cunoştinţă cu un liderul mafiei ruseşti care, amabil şi atent ca un bunic bătrân şi înţelept, se oferă să o ajute pe Anna. Pe un alt plan facem cunoştină cu Kirill, (Vincent Cassel) băiatul bătrânului, care încearcă să-i calce pe urme dar nu prea reuşeşte şi cu Nikolai, (Viggo Mortensen) şoferul familiei. Un adevărat soldat ascultător care ştie mai mult decât să conducă o maşină, Nikolai avansează treptat în sânul mafiei ruseşti, dar la un moment dat greşeala fostului său locotent îl aduce aproape de moarte.

Eastern Promises ne oferă o imagine destul de veridică despre duritatea mafiei ruseşti (scenele cu gâturi tăiate sunt excelente). Sângele vărsat cere răzbunare şi pentru prima dată după mulţi ani violenţa din filme revine cu sentimente. Fiecare asasinat pare personal iar personajele sunt ghidate după sentimente care salvează sau curmă vieţi.

Regizat de David Cronenberg, un regizor fascinat de crime, sex violent, identităţi ascunse – per ansamblu de sentimente – (aceste caracteristici se observă cu uşurinţă şi în A history of violence) Eastern Promises suprinde prin simplitate şi prin violenţa pură. Jocul actoricesc oferit de Viggo Mortensen a fost fabulos, acesta interpretând perfect un tip calm, violent, atent sentimental, dar care ştie să se sacrifice pentru o muncă ce poate părea sisifică. Un film pentru adevăraţii devoratori de cinematografie bună.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *