Drive

Drive
D: Ryan Gosling, Carey Mulligan
R: Nicolas Winding Refn
Release: 16 Septembrie 2011
US Box Office:$30,1 M
Durată: 1 h 40 min.
Gen: Acţiune, Dramă

You give me a time and a place. I give you a five minute window. Anything happens in that five minutes, and I’m yours no matter what. I don’t sit in while you’re running it down; I don’t carry a gun… I drive.

Acestea sunt regulile de bază ale unui șofer cascador, misterios, tăcut, fără nume care pe timpul nopţii ajută infractorii să scape de la locul crimei. Câtă vreme regulile sunt respectate nimeni nu păţeşte, iar condusul este o plăcere simplă fără efecte senzaţionale şi ireale cum vedem în foarte multe filme. Şoferul misterios, un tânăr mecanic, cascador interpretat de Ryan Gosling are ziua o viaţă normală şi nimeni nu-l bănuieşte de nimic. Tăcerea sa, deranjantă uneori ridică semne de întrebare, dar vecina sa Irene (Carey Mulligan) şi fiul ei încep să se apropie de acesta. Liniştea apăsătoare este deranjată de soţul acestei întors din închisoare.

Dacă cumva vă aşteptaţi ca acesta să fie un animal violent vă spun că v-aţi înşelat, pentru că Standard (penibil nume) e un băiat de treabă cu nişte datorii la oameni fără milă. Ca să-l scape de datorii, şoferul nostru îl ajută să comită un jaf, dar lucrurile merg prost şi Standard este ucis înainte de a intra în maşină. Din acest moment violenţa intră în scenă pentru că mafioţii din oraş pornesc pe urmele celor care au comis jaful.

Acum că v-am spus cam despre ce e vorba în film trebuie să vorbesc puţin despre punctele forte ale acestuia. În primul rând atmosfera este unică şi muzica semnată de Angelo Bandalamenti (un compozitor care impune cu ajutorul muzicii sale o atmosferă calmă, clasică, dar care răbufneşte în violenţe de nedescris) te încântă de la început la sfârşit.  Cunoscut pentru colaborările sale cu Lynch la filmele Blue Velvet, Twin Peaks şi Mullholland Drieve, Angelo a creat o coloană sonoră excelentă, cu muzică disco şi electronică specifică mai degrabă anilor 80. Cu ajutorul acesteia regizorul Nicolas Winding Refn, a reuşit să creeze o atmosferă (desprinsă din anii 80) încărcată cu mister şi  tensiune, care te ţine captiv până la sfârşitul filmului.

Pe lângă coloana sonoră şi atmosfera, personajul central este un alt punct forte al filmului. Pentru că nu are nume, identitatea, trecutul îi este anulat. Faptul că nu are multe replici, împiedică cunoașterea acestuia şi transformarea lui în ochii publicului într-un good guy fără cusur. Acţiunile sale de la începutul filmului nu-i anulează inocenţa, dar când violenţa vine peste el, din reacțiile lui îţi dai seama că sufletul nu i-a fost tocmai în rai. Deznodământul acestuia este deschis, dar ca un erou se asigură ce cei vinovaţi plătesc, iar cei nevinovaţi sunt în siguranţă.

Gosling a strălucit de la început până la sfârşitul filmului. Acest personaj tăcut, misterios, violent, grijuliu, imprevizibil, i se potriveşte perfect tânărului actor care nu cred că v-a scăpa în următorii ani fără un premiu Oscar. Alături de el se remarcă şi Carrey Mulligan, în rolul femeii din viaţa lui care-i oferă singurele clipe de fericire.

Drive e un film misterios, violent pe alocuri cu o coloană sonoră superb care te ţine în faţa ecranului nemişcat timp de 95 de minute. Previzibilitate este redusă iar misteriozitatea personajelor sporeşte plăcerea vizionării.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Drive, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
11 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
 1. Florin
  | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
 2. Ecaterina
  | Reply
 3. Paul
  | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *