Drinking Buddies

drinking-buddiesDrinking Buddies (2013), puțin neobișnuit, puțin prea simplu

Mumblecore? Nu sună foarte cunoscut, nu? Ce-i drept, dacă nu sunteţi fani ai filmelor indie, probabil este prima oară când citiţi acest cuvânt. Mumblecore, este un subgen al genului indie care presupune de cele mai multe ori un buget redus, uneori chiar actori amatori şi care se concentrează exclusiv pe dialog şi pe naturaleţea acestuia (de aceea de foarte multe ori dialogul poate fi improvizat pe parcurs, fără să existe un scenariu). Cei mai importanţi regizori ai acestui gen, într-o mare pare creatorii săi, sunt Andrew Bujalski, Lynn Shelton, Mark Duplass, Jay Duplass, Aaron Katz şi Joe Swanberg. Ultimul fiind cel pe care ne vom concentra în această recenzie, mai exact pe filmul său Drinking Buddies (2013).

În cazul lui Drinking Buddies avem o situaţie interesantă, care nu se întâmplă neapărat foarte des. Pe scurt, opiniile criticilor diferă destul de mult faţă de cele ale spectatorilor (în sensul aprecierii filmului). 6.1 de la utilizatori pe IMDB şi 71 pe Metacritic?! 83 % pe Rotten Tomatoes de la critici şi doar 49% de la spectatori?! Sunt deosebiri pe care nu le vedem chiar aşa frecvent. Şi totuşi, cine are dreptate? Să începem.

Ca în multe filme indie, povestea nu este una foarte complexă. Luke (Jake Johnson) şi Kate (Olivia Wilde) sunt colegi de serviciu la o berărie din Chicago unde majoritatea timpului beau bere şi flirtează. Aparent par făcuţi unul pentru celălalt, problema este că amândoi sunt deja implicaţi într-o relaţie. Luke are gânduri de căsătorie cu prietena sa Jill (Anna Kendrick), iar Kate se află într-o relaţie nu foarte serioasă cu Chirs (Ron Livingston) un producător din industria muzicală. Ceea ce urmează este o interesantă explorare a limitelor prieteniei dintre un bărbat şi o femeie, a nepotrivirii în cuplu şi a sentimentelor latente care ies printre crăpături la suprafaţă.

După cum se observă filmul nu este unul foarte original. Dar mai mult, eu consider că este greşit să spunem că aparţine în principal genului comedie. Da, este o comedie, dar în această privinţă să nu vă aşteptaţi să exceleze. Drinking Buddies are glume puţine şi liniştite, orientate către un public matur. Swanberg nu îşi propune să te facă râzi în hohote, poate să zâmbeşti puţin şi să te simţi bine, dar în niciun caz să mori de râs. Aceasta este şi principala cauză a primirii negative din partea publicului. Citeşti descrierea, vezi trailer-ul şi mai mult ca sigur crezi că ceea ce vei vedea este asemănător cu Friends with Benefits (2011), Just Friends (2005), (500) Days of Summer (2009) sau When Harry met Sally… (1989). Greşit, filmul are aceeaşi idee ca cele enumerate, însă este mult mai puţin agitat, este mai degrabă acel băiat timid din liceu care se pierde în umbra colegilor populari. Probabil asta a fost şi intenţia regizorului sau probabil nu.

recenzii filme

Însă după ce realizezi că filmul nu este chiar cum îl prezintă publicitatea din jurul său, poţi să te bucuri cu adevărat de creaţia lui Swanberg. Drinking Buddies a fost pentru mine o surpriză extrem de plăcută. În ciuda faptului că povestea intră în categoria „feliilor de viaţă”, categorie care devine tot mai plictisitoare, Swanberg reuşeşte să ne ofere ceva proaspăt. Filmul său este ca o gură de aer curat într-un mediu tot mai poluat de superproducţii cu bugete imense, cu efecte speciale la fiecare pas care sunt uitate imediat după ce spectatorul părăseşte sala. Uitarea apare fiindcă blockbusterele sunt gândite pentru buzunar, nu pentru creier. Iar faptul că Swanberg nu este mai deloc interesant de avantajele financiare este un mare plus şi are tot respectul meu.

Apoi, pentru a putea aprecia cu adevărat valoarea filmului, trebuie să ţii cont că replicile actorilor sunt improvizate. Filmul nu urmează un scenariu tradiţional. Iar faptul că astfel nu se transformă într-o mare aberaţie este uimitor. Sigur, asta se datorează şi actorilor aleşi. Nume precum Olivia Wilde şi Jake Johnson nu sunt tocmai nesemnificative pentru industria cinematografică.

Cu un astfel de buget nu pot discuta foarte multe despre imagine, tehnică sau decor. Putem aprecia totuşi că imaginea este în regulă, nimic special, dar nici deranjant. Restul însă sunt detalii nesemnificative. De aceea, mai toată greutatea cade pe actori. Care, cred eu, au cel mai solicitant rol în astfel de filme. Uneori le iese bine până la capăt, alte ori nu. Drinking Buddies stă bine la acest capitol. Wilde şi Johnson oferă nişte interpretări credibile. De remarcat este mai ales rolul lui Wilde, care transmite o gamă extrem de variată de emoţii prin Kate. Johnoson în schimb pare să nu scape de rolul său din serialul New Girl (2011), în fiecare film pe care îl face parcă joacă mereu şi mereu acelaşi personaj, Nick Miller. Dacă v-aţi uitat la serial şi apoi la Drinking Buddies sau poate chiar la Safety Not Guaranteed (2012), veţi înţelege de ce spun asta.

recenzie drinking buddies

Dar mai mult decât nişte interpretări interesante de privit, filmul lui Swanberg nu oferă altceva. Acea lipsă a unui scenariu normal, deşi face ca dialogul să fie natural, se simte. Povestea nu reuşeşte foarte bine să capteze atenţia privitorului, deoarece este mult prea neclară şi simplă. Filmul pare să nu aibă o direcţie exactă, fiindcă nu ştie bine nici unde vrea să ajungă. Într-adevăr, este realist, şi poate exact ăsta este cel mai mare defect al său. Realismul excesiv îl face să fie şters şi pe alocuri plictisitor, mai ales dacă e să ţinem cont că noi ne uităm la filme tocmai ca să scăpăm măcar pentru câteva ore de realitatea care ne înconjoară.

M-aş uita din nou la Drinking Buddies? Probabil nu. Cred este suficient să vezi filmul o singură dată, şi atunci mai mult pentru idea îndrăzneaţă de a nu avea un scenariu normal şi felul surprinzător în care actorii se descurcă în această situaţie. Cine are dreptate, criticul sau spectatorul? Ambii şi niciunul complet. Filmul este mai bun decât un 49% pe RT, dar nu se ridică la rangul unei capodopere ascunse.

Articol scris de Andrei Geornoiu – https://andrewgfilms.wordpress.com/

NOTA : 6.5

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *