Dogtooth

Dogtooth
D: Christos Stergioglou, Michelle Valley
R: Giorgos Lanthimos
Release: 25 Iunie 2010
US Box Office: $ 0,1 M
Durată: 1 h 34 min.
Gen: Dramă

Acum câteva săptămâni Adina îmi atrăgea atenţia că există şi cinematografie grecească. Iniţial nu am vrut să o cred deoarece mă gândeam că filmele greceşti ori sunt tributare trecutului mitologic ori obiceiurilor turistice şi culinare ale zonei. Cu toate acestea Dogtooth m-a lăsat cu gura căscată pentru că de mult nu am mai văzut un film experiment, un film care să te zguduie zdravăn prin curajul de care dă dovadă regizorul, prin violenţa nu foarte exagerată dar extrem de deranjantă pentru că imprimă realism şi prin originalitatea ideii.

Filmul e un fel de experiment social utopic (dacă tot e grecesc parcă îmi aduce aminte de Dialogul lui Platon) în care un cuplu îşi cresc copiii izolaţi de lumea modernă, după reguli proprii care să-i apere de orice răutate exterioară. Ai zice că nu e cu nimic diferit dar vă atrag atenţia că această familie minunată nu foloseşte cuvintele precum le folosim noi. V-am năucit? Atunci staţi să exemplific. Spre exemplu tinerii învaţă de la părinţi că şoseaua este un vânt, că pisica este o bestie care se hrăneşte cu carne de om, că un zombie este o floare mică şi galbenă iar ,,cunt,, este definit ca o lampă. Chiar şi aşa să-ţi creşti copiii total izolaţi de lumea exterioară nu e uşor pentru că anumite nevoi trebuiesc satisfăcute. Mâncarea şi necesarul casei este asigurat de tatăl care lucrează în exterior şi din a cărui cuvânt copiii nu ies. Pe lângă aceste lucruri, părinţii sunt conştienţi că odraslele lor au şi nevoi fiziologice aşă că o tânără domniţă face vizite conjugale pentru a-l satisface pe băiatul familiei. Lucrurile sunt fireşti (cam cât de normale pot fi în condiţiile date) dar când exteriorul devine o ameninţare soluţiile găsite pentru păstrarea acestei familii utopice sunt cutremurătoare.


Dogtooth e un film experiment, un film care te pun pe gânduri, care te şochează prin câteva scene de violenţă (una din fete îl taie brusc cu un cuţit pe fratele ei, sau cea în care tatăl îşi lipeşte o caseta video de mână şi apoi o sparge de capul fetei sau cea în care pisica, un intrus în această lume îşi face apariţia în curtea casei) şi prin câteva scene ce implică sex. Cu toate acestea nu poţi să nu apreciezi curajul regizorului, scenariul foarte bine pus la punct şi nebunia ciudată pe care toate personajele par să o aibă.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *