Dog Pound

Doug Pound
D: Adam Butcher, Shane Kippel
R: Kim Chapiron
Release: 24 Aprilie 2010
Durată: 1 h 28 min.
Gen: Dramă

Doug Pound e genul de film care întăreşte ideea că violenţa nu poate fi stopată decât prin violenţă; e genul de film care ne arată ineficienţa sistemului prin eşecul centrelor de corecţie sau de reabilitare în care ajung tinerii care au comis infracţiuni înainte de a atinge vârsta majoratului. Aici într-un loc care ar trebui să te reabiliteze, să te facă să regreţi ceea ce ai făcut, înveţi doar cum să joci teatru şi să ieşi mai violent şi mai călit ca înainte sau dimpotrivă, să nu ieşi pentru că sistemul te învinge iar furia şi sentimentul nedreptăţii te copleşesc până în momentul în care răbufneşti. Din acel moment eşti pierdut chiar dacă în esenţă tu eşti un individ bun, care nu se apucă să lovească în stînga şi dreapta doar de dragul plăcerii, ci aplică loviturile perfect ghidate pentru a se proteja pe sine şi pe cei din jur.

Doug Pound  prezintă o astfel de poveste din perspectiva a trei tineri care ajung într-un centru de corecţie care se vrea a fi bine organizat. Butch, Angel şi Davies sunt nou veniţii care trebuie să se acomodeze noului cămin. Încă din prima zi cei trei se lovesc de regulile nescrise ale centrului precum şi de gaşca care neoficial deţine puterea. După o primire călduroasă din partea locatarilor (Davies e drogat şi i se fură pantofii iar Butch e bătut în timp ce dormea) băieţii ajung să deţină puterea după ce Butch are grijă să-l elimine pe cel care le făcea zile fripte. Scena confruntării dintre cei doi este extrem de violentă şi te poate şoca doar dacă priveşti atent chipul lui Butch.

Chiar dacă prezintă povestea celor trei, filmul se axează parcă mai mult e destinul lui Butch, un băiat pe care dacă-l priveşti prima dată eşti gata să pariezi că e genul care îndură până îl calci pe bătături. El devine lejer liderul grupului, iar stofa de lider o afişează prin protecţia pe care o acordă celor mai slabi sau celor care au nevoie de ea. Butch e cel care e dispus să suporte multe, dar pe care abuzurile şi nedreptatea îl fac să răbufnească fără control. Tocmai de aceea e cel mai greu de controlat dar şi de învins. Un alt personaj simpatic este Max, un băiat  inteligent dar al cărui trecut nu-l cunoaştem. El întruchipează perfect genul de om care nu are ce căuta acolo şi care încearcă să supravieţuiască prin evitarea oricărui contact cu cei violenţi. În opoziţie cu aceştia este Banks, un locatar vechi de care toţi se tem. El impune frica prin violenţă, dar în faţa gardienilor se prezintă mereu ca băiatul de treabă gata să se integreze după ce iese afară.

Dog Pound este un film violent, un film despre ineficienţa unui sistem, un film care îţi arată că nu prea există diferenţă între un centru de corecţie şi o închisoare. Recomand tuturor cinefililor acest film pentru că are aproape de toate pentru acest gen de film: violenţă, tensiune şi persoanje de care te poţi apropia sau pe care să le urăşti.

Multumesc Luka pentru recomandare.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *