Dial M for murder

Dial M for murder or Dial 10 for Hitchcock
D: Ray Milland , Grace Kelly , Robert Cummings
R: Alfred Hitchcock
Release: 1954
Durată: 1 h 46 min
Gen: Thriller

Dial M for murder este încă un film genial pe care-l descopăr târziu. Nu mi-e ruşine să recunosc că am lacune, că nu am văzut tot ce a plămădit cinematografia clasică, dar încă mai am timp să le descopăr sau redescopăr. Deja am mărturisit că sunt mare fan Hitchcock, că-l admir pe Bunuel, aşa că nu trebuie să vă miraţi când o mai vedeţi pe blog recenzii la o serie de filme clasice. Azi este din nou timpul pentru Hitchcock, pentru suspans şi pentru încă o crimă perfectă. Cel puţin în teorie, sau pe hârtie aşa cum spune şi unul dintre personaje, pentru că în realitate ceva sau cineva intervine şi crima perfectă îşi pierde frumuseţea.

Firul epic se conturează în jurul unui triunghi amoros. Ea o blondă superbă interpretată de Grace Kelly, are o aventură şi apoi o relaţie mai serioasă cu un tânăr american pe nume Mark Halliday. Soţul, Tom, nu ştie de aventură sau cel puţin aşa crede Magot şi de aceea relaţia dintre cei doi amorezi nu poate deveni mai serioasă până când adevărul nu iese la iveală. O seară liniştită îl introduce în scenă şi pe Tom, care în loc să meargă în oraş cu soţia şi tânărul american rămâne acasă. Un plan genial este pus la punct din momentul în care acest soţ gelos pune mâna pe telefon şi stabileşte o întâlnire cu un domn necunoscut, un tip care-şi vinde maşina. Apariția acestuia scoate în evidenţa genialitatea lui Tom, un soţ cu un plan gândit şi detaliat în minte de ceva vreme. Folosindu-se de acest pungaş mărunt, soţia va fi eliminată din peisaj fără ca cineva să-l bănuiască pe el. Atenţia pentru detalii este uriaşă. Tenisul prezent şi în stranger în a train revinde şi aici. O cheie devine un indiciu principal, în timp ce nişte ciorapi se transformă într-o armă a crimei. Perdeaua delimitează exteriorul de interior mai ceva ca o uşa şi mişcarea ei aduce mereu mister şi tensiune.

Planul e pus în aplicare, alibiul este solid, criminalul pătrunde în casă, dar ceva nu iese bine. Victima opune rezistenţă şi o foarfecă devine o adevărată punte de salvare. Scenariul de la începutul filmul se schimbă şi Tom trebuie să fie alături de soţia traumatizată. Stresul începe să se citească pe faţa soţului îngrijorat pentru că n-a scăpat de o soţie infidelă, dar încă cărțile sunt în favoare lui.

Planul crimei va fi împrumutat de multe alte filme pe parcursul multor ani, iar atenţia pentru detalii e mai concentrat ca în CSI. Genialitatea merge mână în mână cu suspansul şi experienţa este extraordinară şi dacă l-ai văzut şi dacă nu.

Notă:9.5/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments
  1. m@ri@n
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *