Devil

Devil/Demon
D: Chris Messina, Bojana Novakovic
R: Drew Dowdle , John Erick Dowdle
In Theaters: Sep 17, 2010
US Box Office $33,6M
Durată: 1 hr. 20 min.
Gen: Thriller, Susapans

Un oraş întors cu fundul în sus, o sinucidere bizară motivată de frică, jumătatea numărului 666 prezentă pe o clădire, o mică furtună cu fulgere, sunt toate semne care prevestesc prezenţa unui demon în oraş. Spun demon şi nu diavol pentru că cei doi se diferenţiază iar personajul creat de Shyamalan se potriveşte perfect cu descrierea celui mai sus amintit. Dacă diavolul este stăpânul infernului, aducătorul de apocalipsă, un demon este doar un pion, un soldat cu ochii negrii care intră în trupul unei fiinţe umane pentru a colecta câteva suflete rătăcite care au ales de prea multe ori calea greşită.

Devil sau Demon(titlu care mi se pare mult mai inspirat) este prima parte din trilogia The Night Chronicles care îşi propune să ne prezinte trei poveşti cu iz de thriller/horror care să reintroducă frica în cinematografe fără însă a apela la efecte vizuale speciale sau la monştri nemuritori (să nu vă aşteptaţi la efecte ca în End of Days pentru că o să fiţi dezamăgiţi). Povestea scurtă dar intensă de la care porneşte primul film, este semnată de M. Night Shyamalan un regizor care a folosit frica raţională pentru un experiment social şi care de data acesta nu s-a abătut deloc de la drumul mistic şi simbolic pe care a pornit încă de la Lady in the Water.

Debutul, bazat pe eternul ghinion pur, ne prezintă cinci suflete care se întâlnesc întâmplător în liftul unei clădiri de birouri şi un personaj exterior care va ajunge să fie martorul întregii grozăvii. Din momentul în care liftul se blochează tensiunea intră în scenă iar când prima victimă îşi dă sufletul, frica si suspiciunea devin condimentele de bază ale unui thriller intens. Toţi se bănuiesc unul pe altul, toţi au un trecut marcat de greşeli, dar fără să ştie în lift cu ei se află un demon care de fiecare dată când se stinge lumina ucide pe unul dintre ei. Totul merge pe pe dos pentru cei care asistă la eveniment şi pentru cei care încearcă să-i scape înainte de a culege doar cadavre, dar prezenţa răului explicabilă şi prin ghinion nu îi ajută.

Distribuţia nu se remarcă cu nimic special, pentru că s-a apelat la actori de mâna a doua tocmai pentru a nu impune aşteptări prea mari. Chiar şi aşa Chris Messina în rolul detectivului Bowden, reuşeste un joc actoriscesc bun în care se remarcă trecerea de la poliţistul raţional care găseşte explicaţie la orice, la cel care ajunge să creadă în supernatural în a doua şansă şi în soarta care îi pedepseşte pe cei care ascund relele prea mult timp.

Devil nu este un thriller rău pentru că este intens, provocator, terifiant pe alocuri chair dacă unele replici sunt extrem de penibile. Dezvăluirea misterului de la final a confirmat încă o dată că pistele pe care te conduce Shyamalan sunt croite doar să-ţi distragă atenţia de la ceva ce poate ai bănuit încă de la început. Dacă aţi fost sau sunteţi fan al Poveştilor din Criptă sau chiar a Zonei Crespusculare, o să vă placă acest film, dar dacă o să faceţi confuzia şi o să porniţi cu ideea că o să aveţi de-a face cu Diavolul în persoană o să fiţi dezamăgiţi de o simplă poveste supranaturală.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *