Deliverance

Deliverance
D: Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty, Ronny Cox
R: John Boorman
Theatrical Release: Jul 21, 1972
Durată: 1 hr. 49 min
Gen: Dramă, Clasic
Share

Omul împotriva naturii sau natura împotriva omului modern este o temă foarte la modă în zilele de azi şi tocmai de aceea posturile tv cu documentare fac audienţe uriaşe din aceste emisiuni care îţi arată cum să supravieţuieşti. Sătul de smogul, aglomeraţia şi poluarea de la oraş, omul modern care mai are încă neuroni, realizează că reîntoarcerea în mijlocul naturii poate fi un bun prilej de regăsire sau o modalitate de a vedea cu adevărat din ce fel de aluat este făcut. Problema apare, când mulţi orăşeni care se cred mai puternici decât natura sălbatică ajung cel mai adesea să pice de pe o stâncă sau să se rătăcească în mijlocul pustietăţii, demonstrând astfel doar fragilitatea în faţa naturii.

Această problemă, mai sus menţionată, o abordează şi filmul lui John Boorman, care ne prezintă povestea a patru prieteni care petrec un weekend coborând cu caiacul pe unul dintre cele mai periculoase râuri. Totul merge perfect până când câţiva localnici se decid să le testeze anduranţa. Nevoiţi să se apere, cei patru prieteni vor fi puşi să ia decizii de viaţă şi de moarte.

Subiectul filmului chiar dacă este incitant şi cu priză chiar şi la publicul de azi, este trecut pe plan secundar de regizor, care oferă prim planul personajelor sale şi modului în care acestea evoluează atunci când sunt puşi să ia decizii de supravieţuire. Interesant este modul în care cel nepregătit, cel care nu era în stare să sacrifice un biet animal, se transformă în situaţii de viaţă şi de moarte într-o persoană calculată care decide ce este mai bine pentru toţi.

Deliverance este un film excelent care ne prezintă cât de diferit poate fi omul atunci când este pus în situaţii extreme; este un film potrivit pentru orice timpuri la care trebuie să apreciezi complexitatea personajelor create, precum şi interpretarea excelentă pe care Jon Voight şi Burt Reynolds o oferă.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *