Dead Ringers

Dead Ringers
D: Jeremy Irons, Geneviève Bujold
R: David Cronenberg
Release: 1988
Durată: 1 h 55 min.
Gen: Suspans

Filmele lui Cronenberg sunt ciudate, obsesive şi păşesc prin personajele create cu uşurinţă spre tărâmul nebuniei, pe drumul pierzaniei  mai ales când obsesia îşi face loc în subconştient. Dead Ringers, cu Jeremy Irons într-un rol de excepţie, are eticheta de bizar încă de la început, când aflăm că personajele personale sunt doi gemeni identici, doi doctori ginecologici legaţi printr-o relaţie un pic ciudată. Nedespărțiți Beverly şi Elliot, lucrează împreună, fac schimb adesea de vieţii şi îşi împart partenerele de pat, pentru ca mecanismul realizat de cei doi încă de când erau mici copii să funcţioneze perfect. Obsesia faţă de aparatul genital feminin, faţă de frumuseţea acestuia este exploatată de Cronenberg treptat şi atinge puncte culminate când Beverly laudă frumuseţea interioară a femeilor – la propriu nu la figurat.

Dintre cei doi gemeni Elliot este mai raţional, mai comunicativ, în esenţă un people person, în timp ce Beverly este mai introvertit, dar atent în studiile sale. În viaţa privată Beverly este mereu împins de la spate, dar când o actriţă dependentă de somnifere şi alte calmante, intră în cabinetul celor doi, viaţa lui Bev se schimbă. Îndrăgostit de ea, dar dependent de fratele său, Bev devine dependent de pastile şi o coşmarurile despre gemeni congenitali încep să-l urmărească. Alunecarea spre nebunie, ieşirea la suprafaţă a coşmarurilor, a obsesiilor este foarte bine realizată de Cronenberg şi ca totul să fie perfect, acesta exploatează puternica legătură dintre cei doi când şi Elliot devine dependent.
Ca într-un spectacol de groază finalul e terifiant, dar înainte de această scenă, Cronenberg mai pregăteşte câteva, dar nu le exploatează cu adevărat. Pacientele celor doi doctori, obsedaţi şi iraţionali din cauza drogurilor, nu suferă, iar operaţiile nu se transformă în scene de groază. Singurele momente cu adevărat terifiante sunt scenele în care Bev. visează despărţirea violentă de fratele său şi despărţirea propriu zisă alimentată de droguri, dar datorată obsesiei faţă de dependenţa de Elliot.


Prin Dead Ringers, Cronenberg exploatează un teritoriu sensibil, relația dintre gemenii identici, şi obsesiile acestora. Tehnic filmul este extrem de bine realizat mai ales că Jeremy Irons a fost nevoit să realizeze un rol dublu. Acesta a strălucit cu adevărat reuşind extreme de bine să dea viaţă unor personaje diferite, complexe, fiecare definit de nevoile şi obsesiile sale. Pentru interpretarea, pentru realizarea tehnică şi pentru obsesiile bine exploatate, Dead Ringers va fi o plăcere pentru cei care nu l-au cunoscut pe Cronenberg înainte de anii 90.

Notă:8.5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Dead Ringers, 10.0 out of 10 based on 1 rating
One Comment
  1. Cristina
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *