Dead Man’s Shoes

Dead man’s shoes
D: Paddy Considine, Gary Strech
R: Shane Meadows
Theatrical Release: May 12, 2006
Durată: 1h 26 min
Gen: Dramă

Shane Meadows este unul dintre regizorii britanici pe care îl urmăresc ori de câte ori am ocazia. Filmele sale au mereu ceva aparte pentru că ne prezintă cel mai adesea lumea micilor găinari pe care orice orăşel îi are şi care nu ies cu nimic în evidenţă, dar care au totuşi o poveste ce merită ascultată sau o lume în care raţiunea se pierde sub droguri şi alcool pentru a da naştere la ură şi răzbunare. Dacă în This is England – film care urmăreşte povestea unui băiat care se împrieteneşte cu câţiva skinheads – Shane a ilustrat o lume autodistructivă plină de ură, dar care s-a născut datorită influenţelor externe, în Dead Man’s Shoes Meadows vorbeşte despre batjocură, despre violenţa micilor suburbii şi despre răzbunare nu doar printr-o violenţă fizică ci şi prin una psihologică.

Pe scurt, Dead man’s shoes ne prezintă povestea unui fost soldat marcat de evenimentele războiului care se întoarce acasă pentru a se răzbuna pe micii găinari care l-au umilit şi batjocurit pe fratele său retardat. Răzbunarea nu se face direct prin violenţă fizică ci printr-un joc psihologic ciudat în care Richard îi terorizează treptat pe câţiva membrii ai grupării. Odată ce toţi au aflat cu cine au de-a face, soldatul nostru începe eliminarea lor fără nici un pic de regret. Chiar dacă sunt superior numeric, frica şi stresul se observă uşor pe faţa acestor gangsteri pe care doar armele şi drogurile îi calmează. Cursa răzbunării se apropie de sfârşit, dar ultima victimă îl schimbă pe Richard(Paddy Considine) care îşi dă seama că s-a transformat în ceea ce ura cel mai mult.

Regizoral Meadow este un artist a cărui prezenţă nu se observă în filmele sale nici măcar atunci când cadrele trecutului sunt prezentate în alb şi negru. Referitor la această tehnică excelentă, trebuie spus că Meadows va alege să regize un întreg film (Somers Town) în acest fel pentru a putea ilustra şi mai bine inocenţa şi simplitatea lucrurilor privite din prisma unor puşti. Printre scenele haotice şi violente Meadow se foloseşte de acorduri muzicale fine pentru a te încânta (acestă măiestrie a regizorului atinge apogeul în filmul This is England). Interpretarea oferită de actori este în armonie perfectă cu tonalitatea filmului, dar parcă rolul unui soldat violent obsedat de răzbunare merita mai multă atenţie din partea criticilor.

Dead man’s shoes este un film pe care trebuie să-l apreciezi pentru tot ce oferă: violenţă fizică, pshică, interpretare, regie şi coloană sonoră. Toate aceste elemente puse cap la cap au creat o imagine dură despre monştrii care se nasc şi dispar odată ce sângele s-a vărsat. Un film dur, dar care merită vizionat.

Îi mulţumesc lui Vlad pentru recomandare.
Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *