De la fani: Trust

by  Saxon

Trust – un film care trebuie văzut…pe încredere!
D: Clive Owen, Catherine Keener
R: David Schwimmer
Release: 1 Aprilie 2011
US Box Office:$ 0.1 M
Durată: 1 h 44 min.
Gen: Drama

Rămân la părerea că dacă un film te ,,mişcă’’ măcar o dată pe parcursul lui, atunci e un film bun. Înseamnă că a reuşit să-ţi transmită ceva. Urăsc filmele la care te uiţi căutând cu disperare să găseşti acel ceva care să te facă să crezi că a meritat să-ţi pierzi două ore din viaţă vizionându-l. Ca orice film bun, filmul Trust începe bine. Adică te ,,agaţă’’. Ideea producătorilor de a pune pe screen pasaje dintr-un chat online dintre o adolescentă şi un tânăr, în paralel cu derularea acţiunii filmului, este o găselniţă care induce curiozitatea celui care vede filmul.

 Acţiunea filmului tratează o problemă cu care omenirea se confruntă de puţin timp încoace. Dezvoltarea continuă a tehnologiei în domeniul comunicaţiilor, a scos la iveală un pericol cu care n-am fost obişnuiţi. Dorinţa tot mai mare a oamenilor de a cunoaşte şi de se face cunoscuţi altora, via internet, a generat şi apariţia unei noi clase de infractori, cei virtuali, destul de greu de depistat. Este dacă vreţi, una din bolile prezentului. N-aş vrea să fac acum apologia infracţiunilor online, s-a scris mult despre aşa ceva şi se va mai scrie cu siguranţă. Cert este că asa ceva se întâmplă acum, in zilele noastre, şi văzând filmul, am avut strângeri de inimă ştiind că mă lovesc şi eu, şi o fac şi alţii zilnic, de profilele false care pretind că sunt ceea ce n-au fost şi nu vor fi niciodată.

Că poţi fi furat online este deja o banalitate a zilelor noastre. Că poţi fi minţit sau înşelat online, este altă realitate la fel de banală. Dar cel mai rău este, în opinia mea, atunci când îţi este încălcată intimitatea. Când îţi sunt afectate sentimentele. Iar peste tot şi toate, cel mai dureros este când toate aceste lucruri, se întamplă unor copii. Pentru că atacurile de orice fel asupra lor, lasă traume adânci, care cu greu pot fi depăşite.

Filmul aduce în prin plan pericolul pe care îl reprezinta aceste ,,profile false” des întâlnite pe internet. Adică oameni care îşi declina vârsta, ocupaţia, postează fotografii aparţinând altor persoane urmărind cu totul altceva decat o banala socializare. In Trust, liniştea unei familii obişnuite de americani, care trăiesc după calapodul unei societăţi ticsită de valori, cum este cea americană, este puternic afectată când Anne, al doilea copil al familiei, ca vârstă, jucata imperial de Liana Liberato, cade victimă unui vânător de minore care acţionează în special pe internet, unde se dă drept un tânăr de vârstă apropiată viitoarelor sale victime. Acesta ştie ce să le spună fetelor cu care intră în contact şi de fiecare dată le caştigă încrederea. Anne este însă doar una din sutele de copile nevinovate, care cad anual victime unor dezaxaţi, ce profită de naivitatea lor.

In final, totul devine o problemă de încredere, pe care cei care au alte gânduri, o speculează la maximum. Este vorba despre încrederea pe care cei înşelati o pierd. Increderea în ei înşişi, încrederea în sistem, în societate, în cei care ar fi putut să-i ajute, dar n-au făcut-o. In jurul lor, se ridică un zid, generat de primul impuls pe care îl au oamenii care au suferit traume, si anume, de a se izola de restul lumii. Copiii în special, sunt stigmatizaţi, devin retraşi şi refuză orice apropiere de cei care n-au suferit ca şi ei.

Si totuşi, oamenii nu pot trăi în mod normal fără încredere. Părinţii, şcoala, biserica şi mai apoi prietenii, cultivă acest sentiment minunat care este încrederea în valorile umane, în dragoste, în familie, în forţele proprii şi de ce nu, în oamenii din jur. Însă nu este mereu aşa iar cei care se conving de asta, suferă de cele mai multe ori adevărate drame. Alături de cei care trăiesc aceste drame, suferă cei care-i iubesc şi este clar de ce se întamplă asta. Oamenii au remuşcări, se simt vinovaţi pentru că n-au putut să oprească răul care se întamplă celor pe care-i iubesc. Dar viaţa demonstrează că nu este posibil aşa ceva. Din film, am reţinut pentru voi, o frază care spune totul:

        ,,Nu putem controla ce ni se întamplă nouă sau celor dragi.

          Oamenii ajung să fie răniţi şi atunci, ceea ce mai putem face noi,

          e să fim alături de ei, şi să-i ajutăm când au căzut”

Liana Liberato, actriţa care o întruchipează pe micuţa Anne, se înscrie şi ea în nota obişnuita a copiilor minune ai cinematografiei americane, scoşi pe bandă rulantă de o industrie mult prea tare ca să mai provoace mirare în rândul cinefililor. Şi asta de foarte multă vreme. Nu contează că a avut apariţii meteorice pe micul ecran, ea fiind la bază o actriţă de televiziune şi mai puţin de film. Când cineva care-şi face treaba bine pe acolo a ales-o să joace în filmul ăsta, a ştiut cu siguranţă ce face.

Chiar dacă Liana a prins doar un episod din seria C.S.I. Miami, ea a convins până la urmă, răsplătind încrederea acordată printr-un rol bine jucat în Trust. Voiam să spun că vom mai auzi cu siguranţă de ea, dar Trust este din 2010 iar anul acesta deja Liana are un film, în care joaca rolul fetei lui Nicholas Cage şi a Nicolei Kidman în Treaspass. Şi să joci alături de cei doi nu e puţin lucru zic eu.

În Trust, Liana Liberato este ajutată de prestaţia în linia cu care deja ne-a obişnuit, a lui Clive Owen, care ne demonstrează că de la King Arthur la rolul de tată de familie, distanţa poate fi uneori extrem de mică. În sensul bun. Alături de Clive Owen, o întâlnim şi pe Catherine Keener, soţia lui în film, şi mama frumoasei adolescente, Anne. Keener este mai cunoscută publicului cinefil în special datorită filmelor Being John Malkovich, Capote sau The 40-Years-Old Virgin, ca să dau numai câteva exemple mai recente.

Trust este un film adevărat, scutit de glazura şi sclipiciul cu care americanii împodobesc de regulă povestea unui film. Este un film al timpurilor noastre despre ceva de care am mai auzit. Este palpabil şi foarte credibil. Întâmplarea prin care trece Anne, e doar un suport. E un semnal de alarmă tras de producători, care se inspiră de fapt, din realitatea cruntă în care trăim cu toţii.

În concluzie, Trust este un film bun, pe care vă invit să-l vedeţi…pe încredere!

Saxon

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments
 1. Saxon
  | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
 2. Luchian Daniela
  | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *