De la fani – Morning Glory

Guest post by Saxon

Morning Glory
D: Harrison Ford, Rachel McAdams, Diane Keaton
R: Roger Michell
Release: 8 Martie 2011
US Box Office:$31.0M
Durată: 1 h 47 min.
Gen: Comedie

Morning Glory se vrea a fi un film despre loialitate, respect şi despre valorile umane, atat de des uitate în aceste vremuri. Este un film uşor de digerat, fara mari valenţe cinematografice şi sunt convins ca nici producatorii săi nu şi-au propus ca el să rămâna în memoria cuiva dupa vizionare. E genul de film care se încadreaza perfect în planul de producţie la categoria ,,well done’’ şi care va ajuta în final casa de film la atingerea target-ului stabilit la început de an.

Aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, sunt filme la care te rogi să se termine mai repede şi filme de la care ieşi cu zâmbetul pe buze din sala de cinema, fericit că cel puţin nu ţi-ai pierdut banii aiurea. Morning Glory face parte din ultima categorie, dar e departe de a fi un film de povestit cuiva, deşi beneficiază de suportul unor actori cum ar fi: Harrison Ford sau Jeff Goldblum.

Acţiunea filmului e plasată în agitata lume a companiilor de televiziune americane, urmărind ascensiunea producătoarei Becky, jucată de actriţa Rachel McAdams, concediată în urma unei reduceri de personal de la compania NBC unde îsi târa zilele, dar care, ca-n orice film american, renaşte din propria-i cenuşă la alta companie. Nu se pierde timpul cu întâmplari, angoase si depresii post concediere. Ideea filmului, daca o putem numi aşa, nu prevede timpi morţi. Fata are o scurtă discuţie cu mama sa, la o cafea, care ţine de la minutul 7 pâna la minutul 8 din film(depinde de unde-l iei) cu tot cu peştii din acvariul pe al carui fond se termină faza cu tristeţea cauzata de pierderea jobului. Nici sa-i plângem de milă nu ne lasă americanii aştia, zău aşa! Urmează un forcing de 1 minut şi jumatate in care telefonul e incins la maxim, sugerand zbaterea lui Becky în a-şi gasi cât mai repede un job înainte de a se instala depresia, aşa cum a fost avertizată de mama sa ca se întâmplă in situaţii de genul acesta. Simpatica şi cu trecere la producatori, Becky pasează rapid acest moment şi primeste un job nesperat ca directoare de producţie la un program matinal falimentar, al unui post de televiziune din New York, condus de Jerry Barnes( Jeff Goldblum). Acesta, desi o angajează, nu-i dă totusi nici o şansă exaltatei Becky, avertizând-o ca va sfârsi la fel ca toti ceilalţi dinaintea sa.

De aici înainte începe filmul. Unul dragalaş în sine, dar static ca un sitcom. Acţiunea se derulează în platourile de transmisie, între doua birouri rivale fara clanţe la uşi. Sau ma rog, cu clanţe care cad la prima atingere. De două sau de trei ori se reuşeste evadarea din platou şi atunci poposim într-un bar fără nume, ceea ce denotă trecerea intenţionată a producatorilor peste nişte detalii care mai mult ar îngreuna un film care se vrea uşurel. Oricum, ne aflam in New York, oraşul-decor pentru orice gen de film ai vrea să faci. În acest oraş, râul, ramul, casele, străzile aglomerate şi blocurile înalte, sunt prietenii oricarui producator de film. Dacă nu suntem în barul fără nume înseamnă ca suntem acasă la Adam Bennett. Cum care Adam? Adam…jucat de Patrick Wilson, playboy-ul filmului…care nu face nimic într-o ora şi 45 de minute. Dar de care Becky se îndrăgosteste şi cu care face dragoste. Doar pentru ca a ,,greşit’’ şi sărăcuţa Becky de doua ori în tot filmul cu Adam, nu înseamnă ca avem o comedie romantică. Acum, ce vreau eu sa zic, n-am nimic cu Adam. E prezentabil, are o voce placută, ce să am cu el? Dar, ciupiţi-mă ca sa mă trezesc dacă greşesc, există o fază în film care m-a dus cu gandul la tăieturile de peliculă de pe vremuri, din sălile de cinema de pe la noi. Deci Becky e o fata frumuşică si curaţică . E  şi isteaţă, e şi nostimă în zăpăceala care o caracterizează, are un corp bine întretinut cu jogging, aloe vera şi salate, iar în bikini e destul de electrizantă. Dacă te urci pe Becky, faci ce faci, improvizezi, te dai rănit, dar nu te dai jos de pe ea in mijlocul acţiunii ca să-i vorbeşti de Mike Pomeroy, marele reporter din film, întruchipat de Ford. Mă laşi?! Adam tocmai asta a făcut, moment în care a scăzut grav în ochii mei, iar în recenzia de fata chiar vreau sa-l fac praf. În acel moment chiar am crezut ca o bucată din film a fost tăiată. Dacă era aşa, Adam avea o scuza şi ar fi fost eroul meu. Dar n-a fost aşa. Adam chiar s-a dat jos de pe Becky ca să -i vorbească de Mike Pomeroy. Jesus! Unde sunt Michael Douglas şi Sharon Stone când ai nevoie de ei?

In final, ca divertisment, am reţinut o replică a lui Ford, care o prezintă pe Becky şoferului Joe, care tocmai a oprit duba să o ia şi pe ea: Say hello to Joe, Becky! Joe, Becky! Becky, Joe! Go!. Şi uite asa, Becky face ea ce face şi cu o echipă apatică, fără culoare,  fără nerv şi total lipsită de incredere, reuşeşte până la urmă să schimbe faţa emisiunii matinale făcând ratingurile să atingă praguri de nevisat până la venirea ei. În acest fel, ea dă o palmă celor de la NBC, care fireşte, sunt impresionaţi de realizarile ei după ce au au avut-o în curtea lor şi au dat-o afară, iar acum o vor inapoi. Dar ghiciţi ce face Becky? Refuză! Nu-i aşa ca toţi am fi făcut la fel? Un film despre caracter, dar şi despre ambiţie şi perseverenţa. Urmărind totuşi filmul până la capăt, pentru că aşa cum am spus, e destul de agreabil, m-am gândit la doua zicale care cred eu, i se potrivesc de minune : ,,Omul sfinţeşte locul’’ şi ,,Un şut în fund, un pas înainte’’! Amândouă se regasesc aici.

Saxon

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
De la fani - Morning Glory, 8.5 out of 10 based on 2 ratings
5 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
  1. Emm
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *