Days of Heaven

 Days of Heaven
D: Richard Gere, Sam Shepard
R: Terrence Malick
Release Septembrie 1978
Durată: 1 h 35 min.
Gen: Dramă

După cum am spus şi în recenzia precedentă Malick înainte de a se retragere era diferit. Nu era chiar aşa obsedat de arta vizualului în filmele sale, dar totuşi obsesia exista. Pe tot parcursul filmului arta vizualului se observă printr-un tablou general al sărăciei şi prin mici contraste. O parte a ţării este dominată de industrie şi de proprietarii de fabrici, iar o altă parte încă neatinsă de valul industrializării, de bogăţia celor care deţin mai mult pământ muncit cu ajutorul imigranţilor. Natura are forţă decisivă aici, pentru că decide cine e cel bogat, cine moare de foame şi într-un fel sau altul îi pedepseşte pe oameni pentru păcatele lor. Invazia unor lăcuste declanșează panica, apoi focul necontrolat şi apoi deznodământul personajelor, dar din punct de vedre tehnic aceste cadre sunt cele mai frumoase şi cele mai bine realizate din tot filmul. Sunt cadrele care-l definesc pe Malick ca artist, ca filosof, numai că Days of Heaven nu vine şi cu altceva pentru a impresiona.

Povestea din nou istorisită cu ajutorul unei voci narative, a unui martor ar trebui să aibă dramatism, numai că acesta nu te atinge. Un triunghi amoros între Bill (Richard Gere), Abby şi un proprietar de fermă, interpretat de Sam Shepard nu te convinge. Pasiunea este aproape absentă, aceasta fiind înlocuită de gelozie şi invidie când Abby, venită din Chicago alături de Bill şi sora acestuia pentru a-şi câștiga existenţa muncind pe câmp, se căsătoreşte cu fermierul. Lumea presupune că cei doi sunt fraţi, dar gesturile de tandreţe declanşează invidia. Când lăcustele năvălesc lucrurile rele ies la suprafaţă şi Bill îl ucide pe fermier. Viaţa pe fugă a cuplului e foarte scurtă faţă de ea din Badlands. Nu avem parte de o comuniune cu natura, nu-i vedem pe cei doi bucurându-se de libertate pentru că legea vine rapid după ei şi moartea îi desparte.


Povestea trio-ului nu e deloc captivantă, pentru că Malick nu-ţi permite să te ataşezi de niciunul. Destinul lor devine doar o curiozitatea ce trebuie satisfăcută pentru că în rest totul pare lipsit de emoţii. Distribuţia nu trebuie blamată totuşi pentru că atât Sam Shepard cât şi Richard Gere se remarcă la început de carieră cu prestaţii solide.

Days of Heaven e o poveste reuşită din punct de vedere vizual, dar seacă din punct de vedere emoţional. Malick putea reuşi mai multe cu această scenetă desprinsă parcă din biblie, dar nişte cadre reuşit şi o coloană sonoră bună nu pot compensa lipsa dialogului şi a unor personaje de care te poţi ataşa aşa cum cu uşurinţă a reuşit cu Badlands.

Notă:6,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment
  1. m@ri@n
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *