Dark Shadows

Dark Shadows

By Anca G

Într-un articol anterior de pe Filmsinopsis, care viza cele mai proaste filme ale anului, am numit producția Dark Shadows cea mai mare dezamăgire a lui 2012. Și da, chiar și eu, o ahtiată după Johnny Depp, pot să afirm asta. Ce-am eu cu filmul, o să vedeți în rândurile care urmează.

Dark Shadows, 2012, se anunța pe la începutul anului ca fiind piesa de rezistență a celui mai reușit cuplu de la Hollywood, după Tarantino-Thurman, și anume Tim Burton-Johnny Depp. Ce-i al lor, e-al lor. Genialitatea cu care Burton l-a creat pe originalul Edward (și singurul Edward pe care eu îl recunosc în lumea filmului) Scissorhands dintr-un debutant Johnny Depp, i-a adus pe amândoi în atenția publicului acum mulți-mulți ani, și de-atunci, se pare că cei doi au găsit rețeta succesului: filme gothico-satirice cu și despre ciudați sau neintegrați în societate, cu defecte fizice sau psihice (condiția de mort-viu nu știu unde se încadrează), clădiți pe un decor în nuanțe de negru și combinații de negru, macabro-comic, colțuros și bolnav care te farmecă de-a dreptul. Bine, recunosc, la publicul feminin se mai adaugă și faptul că Depp e… Depp. 

Deci, se pregătise pentru 2012 marea lovitură: cei doi aveau să-și bage codițele într-un mai vechi serial de televiziune despre un vampir învăluit în Umbre întunecate. Și eu, ca și voi, mă bucuram ca potaia lui Pavlov la ora prânzului înainte să intru în film. Dar am intrat.

Filmul spune povestea lui Barnabas Collins, progenitură a unei familii înstărite, aterizate pe pământ american tocmai din Anglia, pentru a monopoliza sfera afacerilor cu pește. Ca un cuceritor în devenire, Barnabas e luat în vizor de mai multe femei, dar marea lui dragoste este blonda și firava Josette. Ei, dragii mamei, preferința pentru blondă îi atrage ura unei anume Angelique, cu care Barnabas obișnuia să se… joace din când în când. Folosindu-se de abilitățile ei de vrăjitoare, Angelique o hipnotizează pe Josette astfel încât fata se aruncă de pe o stâncă, iar de durere, Barnabas se aruncă după ea. Wrongmove, my dear, căci Angelique s-a gândit la toate, transformându-l în prealabil pe Barnabas în vampir, ca să-și poarte durerea peste secole. Toate bune și frumoase (mă rog, discutabil). Bărbatul este închis într-un sicriu de fier și îngropat pe ceea ce avea să devină imperiul fructelor de mare guvernat de Angelique.

Și anii trec, și anii trec. Când, pe la 1970, un grup de muncitori dezgroapă din greșeală sicriul. Vampirul este eliberat și se întoarce la reședința Collins ca să-și facă dreptate.

Pe un fir narativ secundar, tânăra Victoria Winters(oscilează între mai multe nume), care seamănă izbitor cu Josette a anilor 1700, se angajează la conacul Collins, ca guvernantă. Colinșii care i-au urmat lui Barnabas sunt dintre cei mai pestriți: stăpâna casei, Elizabeth, conduce familia cu o mână de fier, deși rămasă văduvă. Fierul are o textură îndoielnică, întrucât abia putea să-și strunească propria fiică, pe Carolyn, hippioată în devenire și nepotul, pe David, a cărui mamă murise și pentru care o chemase pe Dr. Hoffman (Helena Bonham Carter – genială!) ca să-l convingă că fantomele pe care susține că le vede sunt doar închipuiri.

Într-o familie care seamănă izbitor cu Addamșii, de la hainele bizar asortate, la culorile de păr și frizurile adoptate, ca să nu mai vorbim de comportament, apariția unui vampir proaspăt trezit din somnul de 200 de ani, cu haine din 1700, gheare, piele marmoree, și „parfum” mortuar, nu pare nimic straniu. Barnabas este aici pentru a se răzbuna pe Angelique și a-și primi înapoi ce i se cuvine: prestigiul familiei și dragostea Josettei.

De ce am eu probleme cu filmul?

1. Pentru că m-a îngrozit rețeaua de fire narative în care s-a îmbrobodit Burton. Avem: Barnabas, răzbunătorul, Barnabas îndrăgostitul, Barnabas sclavul instinctelor, Angelique-femeia de afaceri, Angelique-vrăjitoarea, Dr. Hoffman – hoața de sânge, Dr. Hoffman – nimfomana, David și mă-sa moartă, Vicky, urmașa Josettei, Carolyn hippioata care se masturbează încă din preadolescență. Și concertul lui Alice Cooper. Sincer, voi le-ați numărat?

2. Pentru că niciunul din personaje nu are o motivație clară pentru acțiunile sale. Toate încercările de a da o rațiune pe de-a întregul comportamentelor celor din film sfârșesc prin a deveni superflue. E drept că aș fi vrut să-i văd pe Barnabas și Josette devenind un cuplu atât de îndrăgostit, încât să-și dorească cu ardoare să fie împreună și după moarte și să aibă motive întemeiate pentru a cere capul Angeliquei pe tavă, dar cred că ar mai fi luat încă o oră din film.

3. Ce-a avut Burton cu Alice Cooper? Înțeleg că poate-i fan, dar concertul lui, dar în reședința Collinșilor, chiar nu-și avea locul.

4. Pentru că Depp nu poate să interzică degetelor sale să danseze ca cele ale lui Jack Sparrow.

5. Pentru că am văzut și Beetlejuice, și Familia Addams înainte.

6. (profund subiectiv și spoiler pe deasupra: pentru că Depp a killărit-o pe roșcată – după ce i-a prestat un oral!)

Puncte forte:

1. Replicile genial alese pentru un mix de gothic cu comic. M-am prăpădit de râs la încercările lui Barnabas de a ghici dacă Alice e femeie sau bărbat, sau la ochii pe care-i face când vede acea lava-lamphippie pe care, vampir fiind, o vede recipient cu sânge

2. Helena Bonham Carter pe care o ador de la Bellatrix (saga Harry Potter) încoace, și la vederea căreia, mi-a crescut inima (sunt roșcată). Face un rol genial și de data asta.

3. Faptul că Burton nu se sfiește să facă un film despre kitsch – dar cine se mai îndoia de curajul lui? Decorurile și machiajul sunt absolut superbe.

Numitul Dark Shadows rămâne în continuare, pentru mine, cea mai mare dezamăgire a anului, întrucât după o săptămână de la vizionare, nu rămâi decât cu imaginea lui Johnny Depp cu tunsoare-castron și a lui Bonham Carter roșcată, adică îi uiți subiectul/subiectele la fel de repede cum îți scoți șosetele înainte de culcare.

Îi dau un 5/10, și aștept revanșa lui Burton!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Dark Shadows, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
7 Comments
      • m@ri@n
        | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *