Dark City

Dark City
D: Rufus Sewell, William Hurt, Kiefer Sutherland, Jennifer Connelly
R: Alex Proyas
Theatrical Release: Feb 27, 1998
Durată: 1h. 43 min.
Genre: Mister, Science fiction
Share

Dark City este unul dintre cele mai bune sf-uri pe care le-am vizionat în ultimii ani. Întunecat, sumbru, dar inteligent construit Dark City ne oferă atât elemente clasice de science fiction, cât şi elemente psihologice folosite atunci când analizăm personalitatea umană. Cu o mică obsesie faţă de simbolistica spiralei, Dark City ne introduce într-o lume a experimentelor, o lume în care omul este mai degrabă un şobolan prins într-un labirint din care nu poate scăpa pentru că la ieşire se află mereu un zid.

Acţiunea filmului îl urmăreşte pe Murdoch, un bărbat care se trezeşte brusc fără nici o amintire într-un apartament ciudat. Încecând să afle cine este, Murdoch descoperă că pe urmele sale se află nişte indivizi ciudaţi, dar şi un poliţist care îl acuză de crimă. Situaţia ar fi simplă dacă la un moment dat, Murdoch nu ar observa că soarele nu există, că nimeni nu ştie să părăsească oraşul şi că la ora 12 toată lumea cade într-un somn profund în timp ce acei bărbaţi ciudaţi, împreună cu un doctor le schimbă personalitatea şi spaţiul în care locuiesc cu ajutorul minţii. Pornind pe urmele adevărului Murdoch descoperă că şi el are puteri telekinetice şi că cei aflaţi pe urma lui se joacă cu personalitatea şi amintirile oamenilor pentru a afla esenţa sufletului uman.

Dark City este un film excelent care vă va atrage atenţia prin inteligenţa cu care a fost construit. Eu unul nu am observat scăpări regizorale sau scenaristice, iar efectele speciale sunt excelente chiar dacă filmul are o vechime destul de mare. Cu o distribuţie bunicică din care cel mai mult se remarcă Kiefer Sutherland în rolul unui doctor care a făcut pact cu diavolul pentru a nu se trezi şi el prins în labirintul cu caşcaval, Dark City te surpinde prin exploatarea unei ideei originale care ne atrage atenţia că totuşi omul este mai mult decât suma amintirilor sale. Recomand cu căldură acest film tuturor cinefililor nu doar celor pasionaţi de sf.

Notă:9,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *