Crash (1996)

Crash
D: James Spader, Holly Hunter, Elias Koteas
R: David Cronenberg
Release: 17 Mai 1996
Durată: 1 h 38min.
Gen: Drama

Violenţa şi sexul merg mână în mână în aproape orice film regizat de David Cronenberg dar adesea nebunia îşi vâră coadă. Dacă A history of violence nu era atât de afectat de acest element provocator de haos, Crash sare gardul şi poposeşte într-o ogradă plină de oameni cu fetişuri extrem de ciudate. În debutul filmului asistăm la o scenă erotică în care Catherine (Deborah Kara Unger) îşi freacă sânii de un avion şi apoi face sex cu un străin. În paralel soţul James, interpretat de Spader face acelaşi lucru la locul de muncă. Ca doi soţi cuminți, cei doi îşi povestesc totul ca şi cum firescul ar fi la el acasă. Bizarul nu se opreşte aici pentru că după un accident, James (Spader) se împrieteneşte cu victima şi intră în cercul ei de prieteni. Aceştia nişte obsedaţi de maşini, sex şi violenţa accidentelor îşi petrec timpul liber reconstituind accidente celebre. Reconstituirea provoacă adrenalină, susţine nevoile bolnăvicioase ale participanţilor, aceştia ignorând riscurile maxime (nu folosesc nici un fel de protecţie).


Scenele de sex sunt dese şi nu au menirea să excite, ci să te cucerească prin grotesc. Personajele evoluează, dar nu se vindecă. Ele progresează şi găsesc noi modalităţi pentru a-şi satisface o nevoie arzătoare. Finalul  – o altă scenă de sex cu cei doi soţi în prim plan după un accident de maşină încheiată cu ”Maybe next time, darling” – ,dă impresia de tristeţe mai ales că personajele feminine din film par mai neîmplinite decât cele masculine.

Crash e bizar, e nebunesc cam ca mai toate filmele lui Cronenberg. Evident filmul a deranjat şi va deranja pe multă lume, dar pentru iubitorii de ciudat combinat cu genialitate (scene regizate excepţional, povestea e o iluzie vividă) filmul e alegerea ideală.

Mulţumiri Cristinei Stanciu pentru recomandare.

Notă: 8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Crash (1996), 9.5 out of 10 based on 2 ratings
5 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
  1. Cristina
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *