Cowboys and aliens

Cowboys & Aliens
D: Harrison Ford, Daniel Craig
R: Jon Favreau
Release: 29 Iulie
US Box Office: $100M
Durată: 1 h 58 min.
Gen: Wester, Science Fiction

În vestul sălbatic e foarte uşor să te trezeşti cu probleme pe cap. Pe de-o parte vechii tovarăşi de arme vor răzbunare pentru că i-ai abandonat pentru o femeie şi pentru că le-ai furat ultima pradă. Pe de altă parte cel de la care ai furat e gata să-ţi ofere un tratament îndelungat de tortură până când îţi dai duhul sau îi mărturiseşti unde-i sunt banii. Dacă cumva scapi de cele două părţi dornice de violenţă, şeriful şi oamenii săi au grijă să te aducă în faţa justiţiei pentru toate nelegiuirile comise. Cum din cele trei direcţii cineva încearcă să-ţi vină de hac, orientarea spre a patra direcție e firească, dar surpriză pentru că şi de aici cineva vine să te ucidă. De data în filmul lui Jon Favreau (Iron Man) din a patra direcţii vin nişte nave extraterestre şi nişte gândacii uriaşi, posesori de tehnologie mult prea avansată pentru nişte timpuri dominate de Colt şi whisky.

Combinaţia de western cu science fiction e ciudată şi foarte puţini s-au jucat cu aceste genuri. Personal nu-mi amintesc decât de Zemeckis cu al său Back to the future III, dar acolo sf.-ul era foarte rar, fiind mai mult înlocuit de comedie. Celebrii pistolari, morocănoşi, prăfuiţi şi mai mereu înceţoşaţi de aburii alcoolului nu ar trebui să se confrunte cu nişte extratereştrii mari şi mai avansaţi din multe puncte de vedere, dar mai nou genurile împrumută caractere şi situaţii fără nicio restricţie. Cowboys & aliens e un amalgam între cele două genuri. Sf-ul împrumută timpurile, pistolarii călare şi micile oraşe de la genul western pentru a oferi o aventură pentru două tipuri de fani. Firul epic are tot cam tot ce-i trebuie pentru o astfel de poveste, dar confruntările man to man with guns in the street lipsesc cu desăvârşire. Ele sunt înlocuite cu confruntări spectaculoase între două sau trei rase, în care o poteră de pământeni se aliază pentru a-şi salva prietenii şi chiar planeta.

Efectele vizuale sunt reuşite, iar personajele sunt bine conturate. Povestea are un început de western în care Jake Lonergan (Daniel Craig) se trezeşte fără memorie în mijlocul deşertului. După ce scapă de trei călăreţi, eroul se îndreaptă spre oraşul Absolution, unde necazurile se ţin scai de el. Aici intră în conflict cu băiatul lui Woodrow (Harrison Ford) – un fost colonel care deţine oraşul – şi cu autoritățile locale. Arestat pentru o serie de infracţiuni comise, Jake este pe punctul de a fi linşat de colonelul Woodrow, dar petrecerea este stricată de un atac surpriză venit din înălţimile cerului înstelat. Navele de extratereştrii, cu un aspect mai puţin avans, se folosesc de nişte sfori pentru a răpi populaţia nevinovată a orăşelului. Regrupaţi după atac, câţiva săteni se alătură lui Jake, posesor al unei brățări spectaculoase care la nevoie se transformă în laser, şi pornesc pe urmele extratereştrilor. Pe drum personajele îşi rezolvă problemele din trecut, iar în momentul confruntării, prietenia şi curajul îi ajută să învingă.

Cowboys & aliens are de toate, iar interpretare nu e rea. Daniel Craig e misterios, răzbunător ca un adevărat agent 007, iar Ford îşi păstrează atitudinea morocănoasă folosită în Morning Glory. Prezenţa feminină nu trece neobservată pentru că Oliva Wilde are grijă să se remarce la început printr-o rochie lungă şi hidoasă, dar apoi printr-o ţinută lipsită de orice textil şi printr-o reînviere spectaculoasă. Sam Rockwell e şi el pe acolo, dar fără nimic notabil.

Iubitorii genului sf. nu vor fi dezamăgiţi, iar cei care pur şi simplu vor să se simtă bine vor fi satisfăcuţi. Cel mai probabil iubitorii de western vor fi dezamăgiţi, dar efectele vizuale pot şterge cu uşurinţă unele minusuri.

Notă:7,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
5 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
  1. Alex Mustea
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *