Conviction

Conviction
D: Hilary Swank, Sam Rockwell, Minnie Driver
R: Tony Goldwyn
Release: 15 Octombrie 2010
US Box Office: $ 6,8 M
Durată: 1 h 47 min.
Gen: Dramă

Cred că am ajuns la un punct în care un film mic, independent, fără prea multă promovare nu are parte succes dacă regizorul nu apelează la vechiul truc „based on a true story”. Personal nu mai sunt impresionat de acest truc, pentru că s-a folosit prea des iar proporţia adevărului în majoritatea filmelor cu acestă sintagmă de început a scăzut simţitor sub 5%. Nu mă interesează dacă povestea este reală, dacă drama individului din film a existat cu adevărat, pentru că în ziua de azi când planeta bate spre 7 miliarde  de oameni sigur găsim zilnic cazuri dramatice, care transformate în film, ar aduce un succes important. Tot ce contează e valoarea artistică a filmului, scenariul şi calitatea interpretării, astfel că la final sentimentul de mulţumire (că am văzut un film bun) şi curiozitatea să mă determine să verific dacă există un sâmbure de adevăr de la care s-a plecat.

Sincer, Conviction nu m-a convins să căut prin sutele sau miile de pagini ale nedreptăţii sistemului juridic american sâmburele de adevăr, dar nici nu mi-a lăsat un gust amar pentru că povestea este bine închegată, chiar dacă pe tot parcursul filmului am avut impresia că îi lipseşte ceva, iar interpetarea mi-a captat atenţia prin rolul făcut de Sam Rockwell.

Ca de obicei când avem în faţă un film despre cazuri de justiţie prea oarbă, avem parte şi de nişte oameni ambiţioşi care sunt dispuşi să meargă până în pânzele albe pentru cel aflat în puşcărie. O astfel de persoană este şi Betty Anne (Hilary Swank), o ţărăncuţă ce provine dintr-o familie cu probleme, dar care îşi iubeşte fratele mai mult ca orice. Chiar dacă nu este sfântul oraşului, Kenny (Sam Rockwell) nu a făcut niciodată lucruri grave, dar când o crimă odioasă se petrece în oraş el este principalul suspect. După ce noi martori apar în pesiaj, Kenny este condamnat la închisoare pe viaţă. Din acest moment sora lui începe să sacrifice totul (inclusiv  propria familie) şi face şcoala de avocatură pentru a redeschide cazul fratelui său. Anii se aşează peste cele două personaje dar când testul ADN începe să exonereze din ce în ce mai mulţi oameni, Betty Anne realizează ca are cu adevărat şansa de a-şi elibera fratele.

După cum v-aţi dat seama şi din scurtul sinopsis, firul narativ nu e cu nimic desebit. Un pic de dramă, un pic de noroc şi mai că zici că ai parte de o mică soap opera. Noroc cu Sam Rockwell care interpreteză foarte bine la început un personaj rebel cu gură mare care se aprinde uşor atunci când vine vorba de familie, iar apoi cu ajutorul unui machiaj reuşit, un personaj învins de sistem, dar care încă mai găseşte puterea de-a se bucura şi Hilary Swank (mai îmbătrânită dar încă o dată interpretând cu mult patos o femei ambiţioasă) care ridică nivelul filmului de la pragul corigenţei spre un şapte (cu minus totuşi).

Dacă stăm să judecăm dur, Conviction este o dramă oarecare pe care am văzut-o şi la noi acum câţiva ani pe la tv care iese în evidenţă doar prin intepretare. În schimb, dacă suntem mai firavi  la asemenea subiecte o să vedem în Conviction un film dramatic, despre nedreptate, despre curaj, ambiţe şi, nu în ultimul rând, despre loialitate şi familie. În concluzie vizionaţi acest film pentru că nu are cu ce să vă dezguste dar nici nu vă poate da pe spate cu ceva desoebit.

Notă:7/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *