Contagion

Contagion
D: Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne
R: Steven Soderbergh
Release : 9 septembrie 2011
US Box Office: $ 75.6 M
Durată: 1 h 46 min.
Gen: Suspans, Mister, Drama

Contagion e unul dintre cele mai atipice filme cu viruşi din ultimii ani (excepţie mai nouă fiind Perfect Sense numai că acesta s-a lansat după filmul lui Soderbergh). Impresia de documentar-film e constantă, camera de filmat e mai mult focalizat pe obiecte şi pe modalităţi de răspândire, iar personajelor sunt introduse doar pentru a ca filmul să capete o tentă personală. Fără subiecţii de care publicul să se ataşeze, să fie interesaţi de soarta lor filmul nu ar fi avut succes aşa că Soderbergh a avut grijă să creeze cât mai multe. Avem un blogger, un agitator obsedat de teoria conspiraţiei şi de abuzurile statului interpretat de Jude Law. Avem câţi medici de la CDC(Kate Winslet şi Laurence Fishburne), un epidemiolog din Geneva interpretat de Marion Cotillard, un soţ-tată(Matt Damon) speriat după ce soţia(Gwyneth Paltrow) şi fiul său au murit datorită unui virus. Pe lângă aceştia mai avem o mulţime de personaje secundare, dar pentru că aceştia sunt în film doar pentru a pune în evidenţă măreţia virusului, destinul lor este neimportant. Nici destinul personajelor principale nu este foarte important, pentru că unele detalii sunt omise parcă intenţionat. Evident printre atâtea staruri cineva trebuie să strălucească, iar cel ales de Soderbergh este virusul.

Apărut de nicăieri virusul pătrunde în SUA  şi în scurt timp se răspândeşte la nivel mondial. Înainte ca panica să cuprindă populaţia, înainte să avem isterie în masă, haos şi neîncredere în autorităţi, virusul este studiat de medicii de la CDC. Originea necunoscută, capacitatea de a ucide orice celulă vie de care se ataşează, rata de îmbolnăvire şi mortalitatea ne arată cât de expuşi suntem. Haosul se instalează rapid, dar Soderbergh insistă foarte puţin cu efectele acestui agent. Cadrele cu o lume abandonată sunt puţine. Totuşi ele există, dar nu sunt cu nimic deosebite faţă de altele văzute până acum. Nici isteria nu e diferită şi nici zvonurile. Dacă la început Soderbergh insistă foarte bine pe virus şi pe multiplele posibilităţi de răspândire a acestuia, regizorul are grijă apoi să insiste asupra răspândirii zvonurilor. Nimic nu mai este secret, orice chestiune personală iese la iveală şi cei importanţi ajung să fie traşi la răspundere pentru că au suflet şi pentru că au încercat să-i salveze pe cei dragi.

Deşi avem multe personaje, nu avem parte de drame ireale sau de dramatism exagerat specific în multe filme de acest gen. Nu cred că pe tot parcursul filmului am observat un personaj plângând şi totuşi poveste e impresionantă. Forţa virusului, incapacitate omului de a se apăra te sperie cel puţin atâta timp cât filmul rulează. Soderbergh trebuie apreciat pentru că a evitat această dramatizare excesivă şi pentru că a reuşit să creeze un film în care virusul contează nu un personaj anume.

Contagion ne arată o lume semi apocaliptică, o lume nepregătită, o lume suprapopulată în care orice scenariu e posibil. Distribuţia conţine nume mari, dar nu cred că cineva merită menționat pentru prestaţia specială (poate Paltrow când este scalpată). Toţi îşi joacă rolul bine şi fac vizionarea mai plăcută pentru că altfel stilul lui Soderbergh ar fi putut fi obositor pentru mulţi cinefili. Contagion e un film realist, un film despre o posibilă problemă pentru care nu cred că suntem pregătiţi.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Contagion, 10.0 out of 10 based on 1 rating
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *