Cold Mountain

Cold Mountain
D: Nicole Kidman, Renee Zellweger, Brendan Gleeson, Natalie Portaman, Philip Seymour Hoffman
R: Anthony Minghella
Theatrical Release: Dec 25, 2003
US Box Office: $95.6M
Durată: 2h 35 min.
Gen: Dramă, Romance, Război

Chiar dacă nu aveam aşteptări foarte mari înainte să vizionez acest film, pot spune acum după a doua vizionare că opera lui Anthony Minghella nu este dezamăgitoare. Chiar dacă nu este un film complet Cold Mountain te prinde în iţele sale mai ales prin jocul actoricesc excelent făcut de foarte multe personaje secundare şi printr-o prezentare dureroasă a războiului civil dincolo de fronturi. Foamea, frica de repercursiuni şi mai ales libertatea celor care vânează aşa zişii dezertori, sunt elementele care formează un peisaj mohorât, afectat de un război dureros.

Recunoscut pentru romantismul său specific, Anthony Minghella are un talent aparte când vine vorba de drumul suferinţei pe care îl trasează pentru personajul masculin central. Într-o poveste de dragoste presărată cu suferinţă, personajul principal masculin străbate cale lungă pentru a se afla din nou în braţele dragostei sale, dar din păcate destinul său este previzibil de la început (prea des păcăleşte moartea iar năluca din fântână observată de jumpătatea sa, este un fragment scurt dintr-un viitor sumbru). Toată suferinţa îndurată pe parcursul călătoriei este răsplătită doar cu un moment de fericire pentru că în tot acest infern al războiului, acesta a păcălit moartea de prea multe ori. Chiar dacă dispare timpuriu din lumea celor vi, acesta reglează conturile asigurând liniştea pentru toţi cei din jurul său.

Pe lângă acest destin tragic al personajului principal, Cold Mountain mai impresionează prin duritatea luptei de la Petersburg, unde noroiul, haosul şi moartea sunt atât de reale încît nu au cum să nu te impresioneze. Personal cred că scena măcelului de la Petersburg este una dintre cele mai dure scene de război văzute într-un film.

Revenind la interpretări trebuie spus că Nicole Kidman face un rol bun, un rol care demonstrează că este o actriţă excelentă. Jude Law, interpretează fără mult patos rolul unui soldat marcat de război şi de consecinţele pe care le observă departe de front. Persoanjul său este unul liniar, dar cu toate acestea nu ai cum să nu-l îndrăgeşti. Cu toate acestea sarea şi piperul actoricesc sunt oferită de Renee Zellweger, care pentru frumuşeţea acestei interpretări a primit un premiu oscar pe deplin meritat. De menţionat sunt şi prestaţiile oferite de Brendan Gleeson, de Natalie Portaman, Philip Seymour Hoffman şi Ray Winstone.

Sunt sigur că distribuţia excelentă îl va convinge pe orice cinefil să vizioneze acest film (în caz că mai este cineva care nu l-a văzut). Construit inteligent şi cu atenţie, filmul lui Minghella impresionează prin acuritatea şi dramatismul presărat cu mici sentimente de iubire. Un film dur, trist dar cu peisajele montane minunate (film realizat în România).

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cold Mountain, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Tags:
9 Comments
  1. Adriana
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *