Chinatown

film-noir-chinatown-1974Chinatown
D: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston
R: Roman Polanski
Theatrical Release: Jan 1, 1974
Durată: 2 h 10 min
Gen: Dramă, mister, Film-noir

Încă de la început trebuie să vă spun că acest film nu m-a impresionat atât de tare pe cât mă aşteptam de la un film ce poartă semnătura maestrului Roman Polanski. Probabil mulţi cinefili o să zică că sunt nebun şi că acest film este genial (probabil că aşa şi este mai ales că pe cel mai cunoscut site de critică cinematografică acest film are parte doar de opinii extrem de favorabil), dar pe mine această reanimare a genului noir mi s-a părut un pic plictisitore datorită unui scenariu prea complicat. Chiar şi aşa prestaţia celor doi actori principali, Jack Nicholson şi Faye Dunaway merită numai laude.

Cu un Jack Nicholson omniprezent în toate cadrele filmului, Chinatown ne prezintă o poveste complicată despre influenţă, putere, corupţie şi secrete personale care se desfăşoară în L.A ( un oraş care apare mereu în mai toate filmele noir făcute pe tărâm american). Angajat pentru a-l urmării pe unul din arhitecţii aprovizionării cu apă a oraşului, bănuit de adulter, Jake Gittes (Jack Nicholson) descoperă că în spatele unui simplu scandal se ascunde o poveste complicată în care interesul public este sacrificat în detrimentul celor bogaţi. Pentru că este un film noir, laitmotivul, – o crimă misterioasă – apare adus de ape. În loc să se simplifice lucrurile Gittes află că a fost folosit pentru a porni un scandal în jurul victimei. Curios din fire şi condus de un sentiment de dreptate, dar fără a fi un detectiv care se dă peste cap şi se ia la trântă cu 5 indivizi deodată, Gittes conduce o anchetă care scoate la iveală o crimă, un incest şi un oraş controlat de cei bogaţi.

Firul epic al filmului este complicat iar acest lucru se datorează probabil faptului că regizorul este cunoscut ca un perfecţionist căruia nu-i place sa lase la întâmplare nici un detaliu. Recomand acest film tuturor fanilor filmelor noir şi nu numai, dar cu precizarea că nu poate fi parcurs decât cu o atenţie sporită.

Notă: 7/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
One Comment
  1. Falvo
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *