Chernobyl Diaries

Chernobyl DiariesChernobyl Diaries – un film de coşmar

Unele filme au ajuns să ne jignescă. Să ne atace intelectul, să ne omoare timpul liber şi să ne lase un gust amar ce nu se spală cu uşor cu orice apă de gură. Îţi trebuie una cu un pueternic gust de mentol pentru a spăla amărăciunea lasătă de zecile de filme de duzină care invadează marile sau micile ecrane(asta în caz că unele ies numai pe dvd). Chernobyl Diaries este un astfel de film, o porăcărie clişeică, un fel de Diary of the Dead care are loc în Ucraina la câţiva paşi de Cernobâl şi de reactorul nuclear. Locaţia nu e rea pentru un film de groază, ba chiar se putea face unul destul de bun dacă regizorul şi scenariştii ştiau cum să exploateze un oraş fantomă, o bucată de istorie abandonată peste noapte şi uitată sub un praf radioactiv. Din păcate lucrurile bune, uşor de exploatat dacă ai un pic de habar despre filme lipsesc aproape cu desăvârşire, locul lor fiind luat de tiparul deja, de milioane de ori utilizat de către regizorii specialişti în filme horror. Diferenţa e că în loc de hillbilies sau nişte creaturi din Wrong Turn avem nişte ciudăţenii mutante rezultate în urma accidentului. Ce sunt exact nu ştim, dar bănuim că anumiţi locuitori ai orăşelului n-au plecat odată cu evacuarea şi în loc să moară sub efectele radiaţilor s-au transformat în nişte dihanii mâncătoare de oameni şi alte chestii. Avem deci din nou un fenomen de canibalism la doar câţiva paşi de civilizaţie, o junglă lângă oraş păzită de armată.

Dar până să ajungem aici facem cunoştină cu personajele cheie, două cupluri de americani dornici să exploateze Europa de est. Cu ajutorul unui ghid, cei patru se apucă de turismul extrem şi pornesc în drum spre Pripiat. Intră pe asuns şi admiră pustietatea, frumuseţea dureroasă a unui oraş abandonat peste noapte pentru că a devenit de nelocuit datorită radiaţilor. Nişte peşti ciudaţi te sperie un pic, dar pe aştia i-am văzut şi la tv, ca apoi povestea să intre în standardul filmelor americane de groază. Alea cu o adunătură de tineri care merg la dracu-n praznic pentru o aventură şi o sfârşec prin a fi ucişi de nişte ciudaţi sau de nişte creaturi. Acelaşi lucru păţesc şi personajele din Chernobyl Diaries numai că chinul nu durează mult. Filmul e gata în vreo 79 de minute şi tărboiul cu ucisul de către nişte canibali mutanţi durează şi mai puţin. Frica e slăbuţă, cadrele cu creaturile la fel, iar finalul dă cu bâta în balat clişeelor ca să nu vină genericul peste prea repede peste noi.

Chernobyl Diaries e un film enervant, o chestie cu care poţi să-ţi pierzi degeaba timpul liber. Un film prost cu doar două aspecte bune. O blondă drăguţă cu nişte sâni mari, dar care nu prea face mare zarvă în film şi un urs brun trântit în poveste aproape ca ursul polar din Lost.

Notă:2/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *