Catfish

Catfish
D: Nev Schulman, Angela Wesselman-Pierce
R: Ariel Schulman, Henry Joost
Release: 17 Septembrie 2010
Durată: 1 h 34 min.
Gen: Documentar

Catfish e un documentar despre partea întunecată a preaiubitului Facebook, e un film despre poveştile care se nasc pe această reţea şi care se dezvoltă doar acolo. Probabil că dependenţii de acest site de socializare o să zică că filmul e făcut la comandă, că povestea Angelei poate fi regăsită şi în lumea celor care folosesc doar Yahoo Messenger sau că săraca doamnă are câteva probleme la mansardă. Oricare ar fi părerea ta despre Facebook sau despre oricare altă reţea de socializare, adevărul e că documentarul Catfish te pune pe gânduri. Te ajută să te întrebi cât de bine cunoşti pe cineva cu care nu te-ai întâlnit niciodată, te ajută să te întrebi cât de fericiţi sunt oamenii dincolo de profilul lor plin cu poze minunate, sau cât de reale sunt datele pe care le găseşti la secţiunea info.

Catfish ne arată amploarea unui fenomen social care îţi permite să-ţi creezi o viaţă ireală în care ai sute de prieteni (dar probabil pe care nu-i cunoşti şi nici nu-i vei cunoaşte niciodată), o viaţă în care te poţi promova, o viaţă în care cu ajutorul unor mici trucuri poţi fi altcineva. Poate cineva pe care l-ai admirat într-o revistă, o ştire, sau poate chiar o persoană cu un profil creat după viaţa unui personaj pe care l-ai văzut într-un film. Catfish ne arătă că imaginaţia şi ambiţia pot înlocui viaţa reală

Povestea lui Yaniv poate fi povestea multora care au prieteni pe Facebook. El este tânărul care începe o relaţie cu o fată, Megan pe care o cunoaşte pe reţeaua de socializare; este tânărul care întră într-o mică familie online unde vorbeşte cu mama lui Megan (o femeie de 37 de ani care arată superb), cu prietenii lor şi care primeşte tablouri extrem de reuşite de la Abby, sora mai mică a lui Megan. Pentru că totul pare prea frumos, Yaniv începe să se intereseze despre minunata sa familie din viaţa virtuală. Adevărul este diferit şi ciudat. În niciun caz adevărul nu este trist, pentru că ne arată că această lume este deschisă şi pentru cei cu probleme şi pentru cei care au o viaţă grea şi care pentru câteva ore pe zi vor să fie altcineva.

În încheiere vă spun din nou că mi-a plăcut Catfish, că povestea mi se pare reală, bine închegată şi posibilă oricui. Adevărul e că deseori omul caută să fie altcineva, să se depărteze de problemele şi părţile negative din viaţa de zi cu zi iar reţele de socializare îi permit acest lucru. Nu am să mă pun să critic sau să elogiez Facebook, dar parcă fenomenul scapă treptat de sub control (la fel şi  cu telefonia mobilă care s-a transformat într-o dependenţă incredibilă; eu unul m-am săturat să merg zi de zi cu busul la muncă timp de 15 minute şi mai de fiecare dată să găsesc pe cineva care vorbeşte la telefon despre aventurile de-o noapte, sau despre vecina bătută de vecinul alcoolic, sau despre gagicile pe care le-a agăţat unul în club sau despre problemele de sănătate a nu ştiu cui).

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *