Carnage

Carnage
D: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz
R: Roman Polanski
Release: 16 Decembrie 2011
US Box Office: $ 0.2 M
Durată: 1 h 20 min.
Gen: Comedie

Am început 2011 cu The Ghost Writer a lui Polanski, aşă că mi se pare oarecum ciudat că 2012 îl încep tot cu Polanski, dar cu un carnagiu. Titlul celui mai recent proiect al maestrului, te duce cu gândul în altă parte, dar de fapt Carnage e o comedie claustrofobică despre absurdul societăţii de azi, despre egoism şi falsitate, despre haos. Distribuţia conţine doar patru nume, dar ce nume: Christoph Waltz, Kate Winslet, Jodie Foster şi John C. Rielly şi ce prestaţii actoriceşti ne oferă. Jodie Foster ne încântă cu un personaj nevrotic, o femeie dornică se implice în orice (chiar dacă nu e treaba ei) doar pentru că simte că lumea trebuie modelată după bunul ei plac, în timp ce Waltz e de departe cel mai strălucitor. Acesta se identifică perfect cu Alan, un avocat fără scrupule care spune tot ce-i trece prin cap. Să-l vezi într-o confruntare verbală cu Jodie e o plăcere deosebită, iar în dialog cu Walter(un personaj doar cu voce într-un telefon) Waltz e şi mai încântător. Spre deosebire de mulţi avocaţi, Alan nu are clasicul defect profesional, pentru că nu-şi apără progenitură şi nevastă de nici un atac venit din partea celorlalte personaje. Kate Winslet şi John C. Rilley se remarcă şi ei, dar nu se pot ridica la nivelul celorlalţi doi. Winslet e o doamnă elegantă, un pic timidă, deranjată deseori de ignoranța soţului. Timp de minute bune, Winslet nu-şi arată adevărata faţă, păstrând astfel foarte bine imaginea creată pentru societate. Când alcoolul intră în joc, personajul lui Winslet se remarcă cu adevărat. Tot spre final se remarcă şi Rilley care se transformă dintr-un soţ fericit, ascultător, într-unul sătul de o soţie agitată, nevrotică. Brusc bărbatul grijuliu devine unul nepăsător, un bărbat sătul de toate porcăriile de zi cu zi inventate de soţie.

Dar până să ajunge la acest carnagiu social, la această confruntare, Polanski ne prezintă momentul scurt şi sec evenimentul declanşator. Într-un parc, Zachary un băiat de 11 ani îl loveşte cu un băţ pe Ethan. Părinţii lui Zach, Alan şi Nancy Cowan (Waltz şi Winslet) se prezintă acasă la părinţii lui Ethan pentru a rezolva problemele dintre cei doi. Primele discuţii sunt pline de politeţe, au o anumită atitudine impusă într-un fel de societate. Treptat însă lucrurile scapă de sub control, pentru că soţii Cowan nu par convinşi că fiul lor este cu adevărat responsabil. Ca o nevrotică, Penelope(Jodie Foster) începe să se agite ca şi cum Zach ar fi un criminal nepedepsit, iar soţii Cowan nişte iresponsabili. Discuţia alunecă încet spre haos, cuplurile intră într-un conflict mocnit întrerupt doar de telefonul lui Alan.

În urma dialogului victimele reale sunt obiectele definitorii pentru fiecare personalitate. Alan îşi pierde telefonul, obiectul care amână confruntările, obiectul responsabil pentru răceala dintre el şi soţia sa, iar Penelope îşi pierde câteva reviste distrus de voma lui Nancy. În rest toţi descoperă cât de falşi şi nefericiți sunt.

Carnage e ca un sitcom, ca o satiră la adresa unei societăţi imperfecte. Personajele sunt puse într-o cameră, nu li se dă voie să plece(deşi există vreo 2 încercări) până când totul iese la iveală. Toate dialogurile te încântă, te fac prizonier în aceeași cameră cu personajele, iar la final îţi dai seama că aceşti oameni sunt cei cu care trăim şi ne întâlnim zi de zi.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Carnage, 10.0 out of 10 based on 1 rating
3 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *