Captain America:The First Avenger

Captain America:The First Avenger
D: Chris Evans, Hayley Atwell, Sebastian Stan
R: Joe Johnston
Release: 22 Iulie 2011
US Box Office:$176,4 M
Durată: 2 h 01 min.
Gen: Acţiune

Cred că dacă cei de la Marvel ar scoate 10 filme pe an cu super eroi, publicul tot nu s-ar sătura de ele. Ceva le face atrăgătoare, ceva te face să vrei să le vezi chiar dacă eşti conştient că un astfel de film nu este hrană pentru suflet şi pentru intelect. Poate că fantezia, visul de a fi imbatabil, de a fi eroul admirat de toţi şi de toate, sau poate copilăria vie undea în suflet sau prin amintiri te determină să devorezi astfel de filme, dar la un moment dat magia benzilor desenate se va sfârşi. Pentru moment succesul la public este în continuă creştere, iar proiectul de anul viitor, The Avengers – film în care apar foarte mulţi eroi din panteonul Marvel – confirmă acest lucru.

Înainte de premiera The Avengers, cei de la Marvel, ne-au pregătit pentru anul acesta o întâlnire cu primul erou din acest grup, pe nume Captain America. Originea acestuia se află îngropată undeva în trecutul istoric dureros provocat de cel de-al doilea război mondial. În cursa pentru supremaţie, naziştii s-au folosit şi de ocultism pentru crearea unui arme sau armate invincibile, dar când pe fir au intrat şi americanii dualitatea bine-rău la nivel supranatural intră în prim planul atenţiei. Războiul nu se mai poartă la nivelul naţiunii, cu oştiri mari ci la un nivel personal, fiecare stat trimiţându-şi reprezentantul cel mai bun. La capitolul origini de spus ar mai fi faptul, că omul ce devine super erou e tipizatul amărât cu inimă mare, batjocorit şi bătut de cei mari, dar mereu curajos. Ca în multe alte filme adaptate după benzi desenate, Steve Rogers, e perfect pentru a deveni soldatul perfect. Slab din punct de vedere fizic (prea slab şi prost machiat pentru un astfel de rol) dar cu o inimă mare şi curajoasă, Steve este băiatul ideal pentru a participa la un experiment. Când totul este gata, Steve îşi abandonează fizicul fragil şi devine un super soldat, capabil să urmărească prin tot oraşul un asasin fără să obosească. Înainte de ajunge cu adevărat soldat, cu adevărat un căpitan, Roger e doar o marionetă, un actor folosit de unii pentru câştiguri personale şi de alţii pentru a creşte numărul de înrolări. Când regimentul prietenului său este dat dispărut, Steve intră pe front şi ajutat de Stark( tatăl lui Tony Stark) intră în miezul luptei. Aici cu un costum potrivit pentru vremurile celui de-al doilea război mondial şi cu un scut impenetrabil, Steve devine Captain America, un supersoldat capabil să schimbe aproape de unul singur soarta războiului.


Identitatea, mereu importantă pentru un astfel de personaj, nu mai este ascunsă de această dată. Toată lumea ştie cine este Captain America dar acest lucru nu contează foarte mult. Rogers nu are a familie iar pe front nimeni nu poate să-l atace altfel decât direct. Când activitatea eroului trece în oraş, identitatea nu mai contează pentru că timpul a avut loc să elimine ceea ce alţi ar fi putut să o facă într-un mod dureros. Nici opusul acestuia nu îşi ascunde identitate, dar Red Skull e mai misterios. Nu ştim foarte multe despre el, nu ştim de ce este roşu, dar poate astfel de detalii s-au omis intenţionat.

Scenele de luptă sunt reuşite, dar atmosfera de război mondial e mai degrabă desprinsă din jocurile video decât din memoria colectivă a timpului istoric. Acest lucru nu scade valoarea filmului, pentru că The First Avenger nu s-a vrut a fi niciodată o dramă, ci un film de acţiune pentru băieţii mari şi pentru cei mici.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments
  1. m@ri@n
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *