C’este arrive pres de chez vous/Man Bites dog

C’este arrive pres de chez vous/Man Bites dog
D: Benoît Poelvoorde, Rémy Belvaux
R: André Bonzel , Benoît Poelvoorde
Release: 1992
Durată: 1 h 35 min.
Gen: Dramă

Dacă aş percepe cinematografia europeană fără Gaspar Noe şi Lars von Trier aş spun că filmul lui Remy Belvaux este unul dintre cele mai şocante filme. Plin de violenţă sadică, de gesturi violente gândite inteligent, Man bites dog e un film care sugerează inclinaţia umană spre violenţă. Filmat alb negru şi cu o cameră aflată foarte des în mişcare, Man Bites dog debutează violent cu o scenă în care un bărbat ştrangulează cu o plăcere sadică o străină aflată într-un tren. Această activitate este înregistrată de o echipă de filmare, care realizează un film despre viaţa lui Ben un criminal în serie, un hoţ, un violator, dar care sub un zâmbet frumos este şi un om sociabil bun la toate.

După această scenă dură, Ben are grijă să explice posibililor săi fani cum trebuie să scapi de un cadavru, câte greutăţi trebuie să atârni de cadavru (o adevărată teorie demnă de un criminal în serie) ca acesta să nu se ridice la suprafaţă. Cadru cu cadru spectatorul îl cunoaşte din ce în ce mai bine pe Ben care îşi arată acţiunile zilnice în faţa camerei. De la ucis postaşi, sufocat copii, şi violat neveste sub ochii soţilor, Ben face cam tot ce-i trece prin cap pentru că nimeni şi nimic nu pare să-l oprească. Crimele sadice, jafurile şi violurile sunt deranjate şi menite să ne facă să-l urâm pe acest personaj dar ceea ce te şochează cu adevărat e reacţia echipei de filmare. Aceştia ca nişte vulturi dornici de mai mult şi mai mult ajung să treacă de la o simplă observaţia, la acţiuni menite să-l ajute pe Ben. Ba mai mult la un moment dat după ce o parte din echipă este ucisă, membrul cu cel mai vechi, devenit amic cu Ben participă la un viol.

Man bites dog e un film despre plăcerea violenţei, e un film cu scene greu de vizionat, fără o intrigă foarte clară, dar care te atrage şi te ţine atent mai ales datorită combinaţiei de umor, cu dramatism şi scene gore. Fără prea multe realizări notabile, Cinematografia belgiană se afirma în 1992 cu acest film care deseori îţi va aminti de A clockwork Orange, de Reservoir dogs, Natural born Killers şi chiar Following-ul lui C. Nolan.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *