Bronson

Bronson
D: Tom Hardy, Hugh Ross
R: Nicholas Winding Refn
Release: 9 octombrie 2009
Durată: 1 h 32 min.
Gen: dramă

Puţină lume îl cunoștea pe Nicholas Winding Refn înainte de Drive. Violenţa însoţită cel mai adesea de muzică electronică(excepţie Valhalla Rising) de foarte bună calitate este trăsătura definitorie pentru filmele sale, dar în Bronson, Refn foloseşte şi altceva. Ca să nu fie luat prea în serios şi să nu sperie prea multă lume, Refn realizează o poveste biografică despre cel mai violent deţinut din Marea Britanie după alte standarde. Cu ajutorul unei spectacol de teatru ieftin, un alter ego a lui Bronson cu un zâmbet psihotic mereu afişat sub o mustaţă vintage, ne spune povestea acestui individ violent. Opţiunea pentru o astfel de voce narativă este dată chiar de Bronson pe parcursul filmului, acesta mărturisind ca va fi mereu o vedetă dar nu ştie în ce domeniu.

Deşi copilăria nu-i este marcată de nicio traumă sau alte evenimente dramatice, Bronson are un apetit pentru violenţă încă de mic copil. Momentul cheie al vieţii sale ca om liber s-a redus la jefuirea unui oficiu poștal de unde a plecat cu mai puţini bani decât ar strânge un cerşetor într-o zi. Pentru această infracţiune primeşte 7 ani de puşcărie. Ajuns după gratii, Bronson se simte în celulă extrem de confortabil, deşi unele cadre cu o camera mișcându-se roată după personaj ar putea sugera altceva, iar acolo îşi descoperă talentul pentru violenţă. Interesant este faptul că individul nu prea se ia la harţă cu colegii, ci cu gardienii pe care îi urăşte de moarte. Luptele sunt inegale şi învingător este mereu gardianul, dar Bronson îşi construieşte asftel un renume. Pentru ceea ce face, Bronson primeşte condamnare peste condamnare, deşi nu a ucis pe nimeni. Plimbat dintr-o puşcărie în alta şi dintr-un spital de nebuni în altul, Bronson devine cel mai costisitor deţinut din Marea Britanie. După ani buni de carceră, Bronson este eliberat, dar libertatea nu-i prieşte şi după 69 de zile ajunge din nou după gratii. Astăzi Bronson este tot acolo şi din cei peste 30 de ani petrecuți după gratii, mai grav este faptul că i-a petrecut aproape pe toţi la carceră.


Interpretarea oferită de Tom Hardy e senzațională. Printr-o identificare incredibilă cu personajul Tom Hardy te înspăimântă, te cucereşte şi te încântă. Nebunia, violenţa şi zâmbetele personajului îţi aduc aminte de portocala mecanică, numai ca aici totul este real. Prestaţia lui Hardy este un exemplu de urmat şi cred că un asemenea personaj negativ nu a mai fost jucat atât de bine doar de Heath Ledger (ciudat pentru că Hardy va jucat în The Dark Knight Rrises).

Cu Bronson, Refn ne-a oferit un spectacol de violenţă şi zâmbete, ne-a prezentat un inadaptat, un personaj patetic când vine vorba de a face parte dintr-o societate, dar strălucit când este violent. Povestea are deseori cadre plictisitoare, dar când vine vorba de violenţă Refn nu dezamăgește nicio secundă.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *