Brick

Brick
D: Joseph Gordon-Levitt, Nora Zehetner
R: Rian Johnson
Theatrical Release: Apr 21, 2006
US Box Office: $2.0M
Durată: 1 h 57 min.
Gen: Dramă, Mister

Brick este un film misterios, ciudat, sumbru, în care regăseşti uşor elemente specific teatrului absurd sau elemente specifice lui David Lynch. Lumea prezentată este de un calm apăsător şi deseori totul pare ireal. Acordurile musicale nu fac altceva decât să sporească misterul şi ciudăţenia lumii în care se desfăşoară acţiunea.

Filmul ne prezintă o investigaţie pe care un tânăr pe nume Brendan o interprinde pentru a afla cum a murit fosta lui iubită şi cine este în spatele acestei crime. Lumea adolescentină pe care ai impresia că regizorul ne-o prezintă este doar o mască de suprafaţă, pentru că în interior fiecare lucru, fiecare acţiune şi personaj reprezintă echivalentul matur al unor personaje şi al unei lumi specifice filmelor noir. Astfel Brendan tânărul elev retras şi care nu este plăcut de nici o gaşcă, este echivalentul unui detectiv mereu curajos care-şi bagă nasul în tot ce este suspect; directorul liceului este locotenentul său care îi suflă mereu în ceafă, iar prietenul său care îl ajută reprezintă tiparul informatorului care ştie mereu ce se întâmplă într-o lume controlată de cei care fac trafic cu droguri.

Desfăşurarea acţiunii la acest film nu este punctul forte ci modul în care sunt construite persoanjele, lumile de care aparţin, prăbuşirea lor, misterul şi mai ales ambiţia personajului central de a afla adevărul, chiar dacă acest lucru îi pune deseori viaţa în pericol. Violenţa, misterul, drogurile şi haosul te vor atrage într-o lume diferită în care nimeni nu este ceea ce pare.

Poate că am exagerat cu această parelelă şi poate că intenţia regizorului nu a fost aceasta, dar pentru iubitorii filmelor noir acest film va fi o încântare deoarece a reprezentat o relansare a unui gen care ne-a cucerit prin atmosfere sumbre, prin crime misterioase, prin scenarii complicate şi mai ales prin modul de construcţie a personajului central (un neica nimeni care dă peste o lume coruptă unde regulile societăţii nu se aplică). Pentru cei care nu se împacă deloc cu acest gen şi care nu iubesc deloc misterul absurdului, evitaţi filmul pentru că vă va dezamăgi, dar pentru restul vă sfătuiesc să savuraţi acest film care probabil a lansat un nou stil.

Notă: 9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *